Stát ve Veselí zklamal

Veselí nad Lužnicí (Jihočeský kraj) – Stát při ochraně Veselí nad Lužnicí zásadně selhal, říkají zástupci Jihočeského kraje. Město už od neděle ohrožují rozvodněné řeky Lužnice a Nežárka, je to stejné jako před čtyřmi a osmi lety, kdy tam velká voda napáchala stamilionové škody. Politici pak vždy slibovali řadu protipovodňových opatření. Ve skutečnosti ale ve Veselí nevzniklo vůbec nic, kritizují místní spolu s krajem. Škody podle nich mohly být podstatně menší.

Povodně 2002: členové vlády v katastrofálně poničeném Veselí slibují pomoc, hráze a úpravy řek. Povodně 2006: situace se opakuje. Povodně 2010: lidé už o oficiální návštěvy, velmi mírně řečeno, nestojí. „V roce 2002 se neudělalo vůbec nic a teď už je to potřetí,“ zdůraznila obyvatelka Veselí nad Lužnicí Svatava Houfková. Pokud by čeští politici splnili alespoň část svých slibů, koryta Lužnice a Nežárky by byla daleko hlubší, širší a čistší. A na protějším břehu by stála protipovodňová hráz a zeď. „Do dneška tady není postaveného vůbec nic. Takže to dopadlo, jak to dopadlo,“ konstatuje podnikatel Tomáš Kuk a starosta obce Jaromír Novák (ČSSD) doplnil: „Já se lidem nedivím. My jsme samozřejmě znechuceni také.“

Odpovědnost na sebe nechce vzít nikdo. Pozemky mělo vykoupit město, prohloubení řek a stavba hrází je záležitostí státu. „Tady zaspal především stát,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD) a Zdeněk Zídek ze společnosti Povodí Vltavy dodal: „Tam je problém ve výskytu zvláště chráněných druhů.“ Město, kraj i Povodí Vltavy nejčastěji obviňují z maření projektů ochranáře. Ti se ale brání, oficiální žádost třeba o výjimku na prohloubení a rozšíření řek údajně nikdy nedostali. „Investor, jakmile se dozvěděl, že by musel o výjimku požádat, celý záměr stornoval,“ podotkla mluvčí ministerstva životního prostředí Jarmila Krebsová. Obyvatele ale, podle jejich slov, byrokratické obstrukce nezajímají. Chtějí jediné – konkrétní činy. „Chtěli jsme dokonce vtrhnout na radnici,“ potvrdil Zdeněk Dolejš z Veselí nad Lužnicí.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Letos vláda ve vztahu k Veselí se sliby šetří. V rozpočtu sice má 100 milionů na hráze, kdy stavba začne, zatím však stále jasné není.

Povodeň v roce 2006
Zdroj: ČT24