V Liberci se lidé mohou podívat do krytů CO

Liberec – Město Liberec se rozhodlo lidem zpřístupnit bývalé kryty civilní ochrany z padesátých let. Zájemci tak mohli na vlastní oči spatřit vlhké a chladné chodby, kde měli lidé žít v případě, kdyby studená válka přerostla ve skutečnou. Liberec měl celkem padesát krytů, zachovaly se jen tři, všechny jsou ale plně funkční.

Například kryt v Lucemburské ulici, který vznikl v roce 1954, se zachoval v původním stavu - i s plynovými maskami, dozimetry, dieselagregáty nebo vzduchotechnikou. Chodby krytu měří kilometr a schovalo by se v nich 1 500 lidí. Desítky zvědavců se rády podívaly na místa, která znaly jen z vyprávění.

Liberecký magistrát šel pro inspiraci do německého Berlína. Podle tajemníka Marka Řeháčka se chodilo na berlínské bunkry dívat hodně lidí jako na klasickou turistickou atrakci, proto se město rozhodlo nápad okopírovat. Primátor Liberce Jiří Kittner, který se šel do bunkru také podívat, řekl, že se dokonce objevil zájemce, které chtěl jeden z bunkrů odkoupit či pronajmout, aby v něm vybudoval vinotéku.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecké podzemí je veřejnosti přístupné každou první sobotu v měsíci, v případě zájmu by to mohlo být i častěji.