Nová recepce policejní služebny v Jaroměři vyvolala rozpaky

Jaroměř (Náchodsko) – Policisté na Náchodsku nechápou, proč nadřízení nechali postavit novou recepci na služebně v Jaroměři. Ta předchozí se přitom stavěla teprve před čtyřmi lety a stála téměř půl miliónu korun. Přestavbu zaplatí z větší části Evropská unie, zbytek jde z rozpočtu policie. Z Evropského fondu pro regionální rozvoj bylo v loňském roce pro policii v náchodském regionu financováno také speciální vozidlo určené pro zásahy při ekologických a živelných katastrofách, pátracích akcích i závažných dopravních nehodách.

V jednom šuplíku peníze chybí, ve druhém jich je zřejmě nazbyt. Jak jinak si vysvětlit, že policejní hospodáři nechali ve služebně v Jaroměři zbourat zánovní a na jejím místě postavit zcela novou recepci. Původně ji modernizovali teprve před čtyřmi lety za téměř půl miliónu korun, nyní ji rozkopali a postavili novou. „Je tady nová dlažba a nový strop. Je tu předělané všechno, i osvětlení. Je to trochu divné, po té rekonstrukci se to úplně změnilo. Udělané to tady bylo moc pěkně, běželo to dva roky a potom přišla znovu rekonstrukce,“ uvedl vedoucí Obvodního oddělení Policie ČR Jaroměř Jaroslav Červený a mluvčí Policie ČR Náchod Jana Pecoldová doplnila: „Jedná se o zlepšení podmínek pro veřejnost, ale potažmo i pro výkon služby.“

Stavba nové recepce je součástí rekonstrukce dalších místností služebny, oprava bude stát celkem 3 360 tisíc korun. Z toho 85 procent zaplatí Evropská unie, 15 procent policie. „Z pohledu nedávné rekonstrukce tohoto oddělení se to zdá jako neúčelné vynakládání prostředků. Je to zase další z kroků, který přináší policistům otazníky,“ prohlásil předseda odborů Policie ČR Milan Štěpánek a Jaroslav Červený dodal: „V současné době by se nám ty peníze určitě hodily na něco jiného, třeba na benzin.“ Podobné opravy jako v Jaroměři se má dočkat služebna v Broumově, také tam se podle policistů chystá přestavba nedávno modernizované recepce.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Pokud by policisté v Jaroměři odmítli opravit již opravené, přišli by o dotaci, ta by skončila v jiném kraji.

Policejní vůz
Zdroj: ČT24