Zaměstnanci firmy Delphi Packard Electric stávkovat nebudou

Česká Lípa (Liberecký kraj) – Odboráři výrobce kabelových svazků pro automobily, firmy Delphi Packard Electric v České Lípě, se dohodli s vedením společnosti na odstupném a stávkovat nebudou. V srpnu kvůli tomu demonstrovali a byli úspěšní, zaměstnanci nakonec dostanou od sedmi do čtrnácti platů. Největší českolipský zaměstnavatel zde končí výrobu a stěhuje továrnu do Rumunska. Propouštění není pro region dobrou zprávou, ještě se zde nevypořádali s dopady loňského krachu novoborské sklárny Crystalex. Českolipsko je v Libereckém kraji regionem s nejvyšší nezaměstnaností.

Společnost ztrácí zakázky, výroba v Česku se jí nevyplácí, a tak odchází za levnější pracovní silou. Do května příštího roku firma propustí v České Lípě 1 400 lidí, výpovědi začne rozdávat během podzimu. Ke třem platům ze zákona zaměstnanci dostanou podle odpracovaných let dalších zhruba pět až jedenáct, jednání o výši odstupného skončila kompromisem. „Udělali určitý ústupek, měla by ho udělat i druhá strana. Jsme docela rádi, lepší by však bylo, kdyby tady byla práce,“ poukazují zaměstnanci Delphi Packard Electric a předseda OS KOVO Delphi Packard Electric Ladislav Bělohlav doplnil: „Aniž by se používaly nějaké nástroje, z nichž stávka je poslední možnost, je to slušný výsledek.“

Firma nekomentuje detaily z jednání, která se konala i na půdě vlastníka firmy – na americkém velvyslanectví v Praze. „Případná stávka, která hrozila, by nepřinesla nic ani jedné straně,“ podotkl hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler (ČSSD).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Delphi Packard Electric působí v České Lípě sedmnáct let a často zaměstnává i několik členů jedné rodiny. Nabídka volných míst je v regionu omezená. „Máme tady nějaké požadavky na zaměstnance v oblasti pohostinství, to však není ideální. Absorpční kapacita není tak veliká, ale cesty se samozřejmě hledat budou,“ ujistila ředitelka Úřadu práce Česká Lípa Zdeňka Cibulková.

Nové uplatnění by podle úřadu práce i podle odborů mohla alespoň část zaměstnanců najít u výrobce autopotahů v České Lípě a ve Stráži pod Ralskem nebo v mladoboleslavské automobilce.

Odboráři výrobce kabelových svazků pro automobily, firmy Delphi Packard Electric v České Lípě, se dohodli s vedením společnosti na odstupném.
Zdroj: ČT24