Stavba lanovky na Sněžku je stále nejistá

Hradec Králové - Výstavba lanovky na Sněžku není stále jistá. Radnice v Peci pod Sněžkou sice v minulých dnech dostala příslib evropské dotace, příspěvek státu je ale v ohrožení. Kvůli škrtům v rozpočtu totiž peníze na podporu regionálních projektů chybí. Podobně je na tom na severovýchodě Čech až sto třicet dalších plánovaných investic.

O výstavbě nové lanové dráhy na Sněžku se mluví minimálně dvacet let. Osm let radnice v Peci pod Sněžkou pracovala na projektu a ladila ho s ochranáři. Následně čekala, zda dostane evropskou dotaci dvě stě třicet milionů korun. Projekt nakonec zelenou dostal, ovšem nejistá je kvůli úsporám více než dvacetimilionová dotace od státu. „Je pravděpodobné, že projekty, které se v tuto chvíli ještě nerealizují a nemají podepsanou smlouvu, mezi něž patří také rekonstrukce lanovky na Sněžku, na státní dotaci nedosáhnou,“ naznačuje mluvčí úřadu Region soudržnosti Severovýchod Eva Jouklová. 

Radnice v Peci pod Sněžkou přitom jenom do přípravy projektu investovala dvanáct milionů korun. Že by akce ztroskotala takřka v cílové rovince, to si starosta Pece vůbec nepřipouští. „Podle mého názoru se jedná o změnu podmínek během soutěže, což je pro mě nepřípustné, a město na dofinancování projektu nemá,“ přiznává starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek. „My stále doufáme, že se do jara vše vyřeší a v březnu nebo v dubnu by se mohlo začít stavět,“ neztrácí optimismus ředitel Lanové dráhy Sněžka Jiří Martinec.    

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Optimistické zůstává i vedení Královéhradeckého kraje. Věří, že kabinová lanovka tu současnou šedesátiletou v plánovaném termínu nahradí. „Já si neumím představit, že bychom ten projekt nedotáhli,“ zdůrazňuje královéhradecký hejtman Lubomír Franc.  

Pokud Pec pod Sněžkou potřebné peníze dostane, tak bude stará lanovka sloužit ještě jeden rok. Ta nová by se měla rozjet v březnu roku 2013.