Náchodský zámek vzpomíná na aristokraty

Náchod (Královéhradecký kraj) – Na zámku v Náchodě jsou až do konce října k vidění šlechtická a vojenská vyznamenání, která nashromáždil rod Schaumburg-Lippe. Desítky medailí a řádů z osmnáctého a devatenáctého století si tam můžou lidé prohlédnout vůbec poprvé. Kolekce vzácných exponátů je výsledkem sběratelské činnosti šlechtického rodu, jenž vlastnil náchodský zámek od roku 1842 až do poloviny minulého století. Při zahájení výstavy kladli organizátoři velký důraz na bezpečnost, expozici hlídá elektronika i kamery a nechybí ani čidla proti ohni.

Vlastně jen díky náhodě si dnes mohou návštěvníci náchodského zámku prohlédnout desítky cenných řádů a vyznamenání z celé Evropy, která v 18. a 19. století nashromáždili tehdejší majitelé zámku z rodu Schaumburg-Lippe. „Nejstarší tradici zde má dánský Řád slona, který je nejvyšším dánským vyznamenáním. Na českém území jej nosili pouze tři lidé: Tycho Brahe, Karel Filip Schwarzenberg a Tomáš Garrigue Masaryk,“ uvedla spoluautorka expozice Ilona Svobodová.

Při konfiskaci náchodského zámku narazila komise tehdejšího pozemkového fondu také na osm trezorů naplněných cennostmi. Obsah sedmi z nich vzal v poválečné době nenávratně za své, poslední trezor se otevřít nepodařilo. „V trezorech byly šperky, zlato, stříbro, medaile, plakety, řády a podobně, které se odvezly do České národní banky na slitky. Obsahem posledního trezoru, který zde zůstal, je 900 kusů zajímavých věcí, které jsou k vidění na výstavě,“ vysvětlil kastelán zámku Jiří Růžička. Hodnotu vystavených exponátů lze jen těžko určit, proto si výstava vyžádala také mimořádná bezpečnostní opatření. „Řády, které jsou zde k vidění, mají nevyčíslitelnou hodnotu. Místnost, ve které jsou vystaveny, je v současné době u nás nejstřelenější,“ doplnila průvodkyně zámkem Lucie Prokopová.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Řády a vyznamenání mohou zájemci shlédnout na náchodském zámku o víkendech a o svátcích až do konce října.

Na zámku v Náchodě jsou až do konce října k vidění šlechtická a vojenská vyznamenání, která nashromáždil rod Schaumburg-Lippe.
Zdroj: ČT24