Drahé bloudění v polském pohraničí

Hradec Králové - Omylem zabloudíte do sousedního státu Evropské unie a zaplatíte za to pokutu přes padesát tisíc korun. I to se může stát. Takovou zkušenost má řidič Jakub Jebavý z Hradce Králové. S malým nákladním autem se omylem dostal kilometr do Polska. Tam ho zadrželi a vyměřili mu pokutu padesát dva tisíc korun.

Na cestu z Harrachova do Nového Města pod Smrkem řidič Jakub Jebavý dlouho nezapomene. V neznámém kraji spoléhal na navigaci, která ho s nákladem lednic nasměrovala nejkratší cestou. Ovšem přes Polsko. „Když už se mi přestaly líbit značky a začal jsem si říkat, abych se otočil, tak už bylo pozdě,“ popisuje své bloudění řidič Jakub Malý. 

Řidič byl tisíc dvě stě metrů za hranicí na polském území, když se chtěl vrátit. Tam ho zadrželi polští inspektoři silniční dopravy. „Vytýkali mu, že nemá eurolicenci, neměl mezinárodní potvrzení o době neřízení vozidla a vyhrožovali, že když nezaplatí pokutu, tak vozidlo odtáhnou a zajistí,“ přibližuje situaci majitel dopravní společnosti Hradec Králové Josef Möller. „Snažil jsem se jim vysvětlit, že jsem se chtěl na nejbližším odpočívadle otočit, ale nebrali to vůbec v úvahu,“ dodává Jakub Jebavý.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dopravce musel do Polska a na místě za svého řidiče zaplatil padesát dva tisíc korun. Řidič musí pokutu splácet. „Ten trest se mi zdá za takové pochybení velice přísný. On byl ochotný se okamžitě obrátit a jet zpátky na české území,“ říká Josef Möller. „Za těch šest let, co jsme v EU, jsme měli vyjednat určité podmínky, že když někdo projede přes cizí území nebo tam zabloudí, tak by tam opravdu ta tolerance měla existovat,“ uzavírá František Molík z Hospodářské komory ČR v Náchodě.       

Dopravce Möller shání polského právníka, který by se odvolal k tamním úřadům. Hospodářská komora ho varuje: Nedělejte to. Dostanete pokutu ještě vyšší.