Foglarova ulička v Hradci Králové míří k soudu

Hradec Králové (Královehradecký kraj) – Krachem končí projekt Muzea spisovatele Jaroslava Foglara, Rychlých šípů a skautingu v Hradci Králové. Obecně prospěšná společnost Foglarova ulička, která jej připravila, žaluje město a požaduje stovky tisíc korun, jež vložila do příprav. Primátor Otakar Divíšek totiž odmítl podepsat smlouvu, třebaže zastupitelstvo finanční podporu původně schválilo. Foglarovi příznivci se odvolávají na rok starý slib magistrátu, podle něhož mělo město podpořit projekt milionem korun.

Jan Tleskač z Rychlých šípů na létajícím kole do hradeckých Stínadel dlouho nepřijede. Obecně prospěšná společnost Foglarova ulička sice připravila projekt muzea spisovatele a skautingu ve staré zástavbě, ale primátor Divíšek účast města zastavil. Přes souhlas zastupitelů odmítl proplacení jednoho miliónu podepsat, přestože měla jeho ODS Foglarovu uličku ve volebním programu. „Je to v rozporu s územním plánem,“ prohlásil odcházející primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS).

Autoři však mají stanovisko hlavního architekta, že záměr v rozporu s územním plánem Hradce není. Uvěřili slibu radnice, že projekt podpoří, a vložili do příprav přes půl miliónu ze svého. Náklady chtějí nyní uhradit. „Po dohodě se správní radou jsme podali žalobu na město Hradec Králové o náhradu škody, která nám evidentně a prokazatelně vznikla. Suma sumárum 700, 800 tisíc bez úroků a soudních nákladů,“ uvedl zástupce společnosti Foglarova ulička Antonín Suchánek. Odcházející náměstek primátora města Martin Soukup (ODS) ale namítá: „Pokud zastupitelstvo schválí nějaké usnesení, neznamená to ještě, že ta smlouva musí být uzavřena.“ Antonín Suchánek s ním však nesouhlasí: „Postup radnice v tomto projektu nebyl férový. Pravidla nelze měnit v průběhu hry.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Veřejnost hodnotila padesátimiliónový projekt Foglarovy uličky, který mohla podpořit Evropská unie, jako zajímavý a turisticky přitažlivý. „Do dneška jsme se vlastně nedozvěděli pravou příčinu, proč jsme byli odmítnuti a proč celá akce musela skončit takovým nezdarem,“ podotkl spoluautor projektu Foglarovy uličky skaut Vlastimil Robin Novotný.

Žalobu už bude řešit nové vedení města, to ale zastupitelé ještě nezvolili.