Krkonošská výstava odhaluje tajemství lavin

Vrchlabí - Laviny jsou fenomén, který k horám neodmyslitelně patří. V Krkonoších jich v průměru každoročně spadnou tři desítky. Výstavu věnovanou právě lavinám nyní otevřeli v muzeu KRNAP ve Vrchlabí. Lidé se tu mohou dozvědět, jak laviny vznikají, jakou mají sílu nebo jak probíhá záchrana lidí uvězněných ve sněhu. Zájemci mohou výstavu navštívit až do 27. března.

Valerian Spusta, odborník na laviny, se věnuje studiu a mapování krkonošských lavin už bezmála šedesát let. Za tu dobu jich zaznamenal více než dva tisíce. „Největší laviny byly v roce 1956, v Labském dole, údolí Bílého Labe,“ podotkl Spusta.

V prostředí národního parku ale nemusejí laviny znamenat jen pohromu. „Místa, kde spadají laviny, jsou místa růstu nejvzácnějších rostlin,“ řekl geobotanik a ekolog Jan Jeník.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Dosud nejtragičtější lavina spadla v roce 1968 na polské straně Krkonoš a zabila dvě desítky lidí. Šanci přežít pád laviny má i dnes při využití moderních záchranářských prostředků jen malé procento zavalených. „Největší šanci mají přeživší asi do osmnácté minuty. Za hodinu už je úmrtnost tak vysoká, že přežije zhruba 25 procent lidí,“ konstatoval Viktor Kořízek z Horské služby Krkonoše.