Naschvály Davida Ratha

Praha – Středočeský hejtman David Rath se rozhodl svolat mimořádné jednání zastupitelstva na příští sobotu do Prahy. Středočeští zastupitelé to označují za naschvál a pomstu. Jednání by mělo začít až v šest hodin večer. Tento termín považuje za zlomyslnost jak opoziční ODS, tak i starostové menších obcí v kraji. Ti mají navíc další problém. Veřejnou dopravou se totiž na jednání nemají šanci dostat.

Středočeská opozice se chtěla pobavit o kontroverzním rušení až čtvrtiny autobusových spojů v kraji. Hejtman mimořádné jednání naplánoval na sobotu večer. To je podle něj první volný termín a bude alespoň dost času všechno v klidu probrat. Občanští demokraté ale tvrdí: je to pomsta a podlý naschvál. „Na tom je vidět, jak si pan hejtman představuje řízení kraje. Chce dělat naschvály v rámci opozice, to jsou možná hrátky Parlamentu, ale v kraji, kde jde o konkrétní věci, si myslím, že to není úplně to pravé,“ domnívá se opoziční zastupitelka Dagmar Nohýnková. „Mě překvapuje, že ODS tak zlenivěla, že jí je zatěžko pracovat v sobotu. Neměli by fňukat a neměli by být líní. Měli by na to zastupitelstvo přijít, konečně oni sami ho iniciovali,“ oponuje David Rath.  

Na jednání se chystají taky obyvatelé obcí, kterých se redukce veřejné dopravy nejvíc dotkne. Právě ti ale budou mít velký problém se v sobotu do Prahy dostat. „Naši občané nemají šanci se na to zasedání dostavit, protože poslední autobus odjíždí ve tři a zpátky už nejede žádný. Pokud bude zájem, a ten bude, budeme muset zajistit náhradní dopravu,“ říká starostka Dřínova Jitka Bocková. „Kvůli té době budeme muset využít především vlastní automobily,“ dodává starostka Mělnického Vtelna Hana Rašáková. „To není relevantní výmluva. My přece nebudeme dělat zasedání zastupitelstva podle toho, jestli z každé obce v tu dobu jede spoj,“ trvá na svém rozhodnutí David Rath.   

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté se obávají, že sobotní zasedání skončí stejným fiaskem jako v listopadu 2009, kdy hejtman svolal mimořádné zastupitelstvo v den kongresu ODS. Navzdory tomu opozice nakonec dorazila, chyběli ale členové ČSSD a jednání muselo být proto zrušeno.