Kvůli obnově pardubického parku může padnout až 200 stromů

Pardubice – Pardubická radnice se chystá v centru města kácet stromy. Kvůli revitalizaci Tyršových sadů by jich podle oficiálních dokumentů mohly padnout až dvě stovky. Přestože zastupitelé slibují, že takové množství zeleně nezmizí, některá občanská sdružení chtějí proti obnově parku protestovat. Kácení stromů by měla v příštích týdnech posoudit odborná komise, kterou sestavila radnice.

Tyršovy sady v centru Pardubic čeká rozsáhlá rekonstrukce za desítky milionů korun a zdejší radnice prohlašuje, že starý park musí ustoupit novému. Součástí projektu na obnovu městského parku je také žádost o vykácení dvou set stromů. “Rozhodnutí ke kácení stromů je připraveno k podpisu. Nyní dolaďujeme pouze podrobnosti,“ upřesňuje plán města starosta městského obvodu Jaroslav Menšík.

Proti vydání takového povolení se ovšem staví občanské sdružení Zelená pro Pardubicko. Podle něj by město s kácením stromů nemělo souhlasit, ani formálně. “Nejdřív by se měli sejít odborníci a až poté by mělo být vydáno povolení ke kácení,“ kritizuje způsob schvalování povolení Jan Linhart s tím, že tentokrát je postup města naprosto opačný.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Pardubická radnice i kancelář, která má projekt na starosti, ale kritiku odmítá a tvrdí, že všech 200 stromů se kácet nebude. Podle zahradního architekta bude tudíž z Tyršových sadů odstraněna přibližně desetina veškerých stromů. “Já předpokládám, že se nebudou kácet stromy, které jsou zdravé a ničemu nepřekážejí,“ tvrdí jeden z pardubických radních František Brendl.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24