Policie šetří „černé duše“ v umělecké škole

Karlovy Vary - Hospodaření umělecké školy Antonína Dvořáka v Karlových Varech prověřuje policie. Kontroly České školní inspekce a krajského úřadu zjistily pochybení za téměř pět milionů korun. Bývalý ředitel se závěry kontrol nesouhlasí. Také odmítá, že by nadstandardní platy tamních učitelů byly přemrštěné a nezasloužené. Jejich výše prý vyplývá z dobré kvality pedagogické práce a oblíbenosti školy.

Závěry kontrol ale naznačují, že škola v účetnictví vykazovala tzv. černé duše, tedy studenty, kteří do školy ve skutečnosti nechodili. „Každý žák přináší do školy ročně dvacet pět až třicet pět tisíc korun. Vykazovat černé duše znamená vlastně okrádat kraj,“ soudí hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný. 

Nejasnosti v účetnictví odhalili krajští úředníci při jedné z pravidelných kontrol. Podle bývalého ředitele školy Václava Richtera však k žádným manipulacím nikdy nedocházelo. Radní, který má na starosti školství, naznačuje, že peníze, které škola získala sporným způsobem, sloužily k vylepšení učitelských platů. „U některých vyučujících na této škole byly pravděpodobně nadstandardní platy. Rok od roku se tam zvýšily odměny i o několik set procent,“ říká karlovarský radní Vratislav Emler. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle bývalého ředitele školy nadstandardní platy ještě neznamenají, že by vedení školy muselo porušit zákon. „To, že učitelé tyto peníze brali, znamenalo, že měli plné třídy, děti k nim rády chodily a naše škola byla oblíbená,“ hájí se Václav Richter. 

Zástupci kraje už výsledky kontrol předali policistům, kteří celou kauzu přešetřují. Spor má také pomoci objasnit dosavadní ředitelka malé božičanské školičky. Podle zástupců kraje k tomu má všechny potřebné zkušenosti. „Celou věc časem vyřešíme, nebude to ale za měsíc nebo za dva měsíce,“ uvádí budoucí ředitelka karlovarské umělecké školy Ingrid Hejnicová Válková. 

Jako ředitelka ZUŠ v Karlových Varech by měla Ingrid Hejnicová Válková nastoupit v únoru.