ČT vypíná 67 analogových vysílačů

Praha - Analogová tma čeká dnes v noci další oblasti České republiky. Česká televize (ČT) totiž vypne 67 analogových vysílačů velkého výkonu a dokrývačů, a to například na Svitavsku, Třinecku, Zlínsku, ale i v okolí Ústí nad Labem, Brna či Trutnova. Vysílání zde bude zajišťováno digitálně. Analogový vysílač ČT2 Vsetín – Bečevná nebude vypnutý 31. ledna, jeho provoz je prodloužen až do 15. února 2011. ČT o změnách informuje v teletextu ČT1 na straně 650, na webových stránkách Digict.cz či na telefonní infolince 261 13 74 74.

Krátce před půlnocí z 31. ledna na 1. února 2011 tak budou vypnuté analogové vysílače velkého výkonu ČT2 Svitavy - Kamenná Horka, Třinec-město, Uherský Brod - Velká Javořina, Valašské Klobouky - Ploštiny a Zlín - Tlustá hora. Řádný provoz ukončí také 62 analogových vysílačů ČT1 a ČT2 malého výkonu, takzvaných dokrývačů. Jde zejména o územní oblasti Ústí nad Labem a Zlín, několik jich je také na Brněnsku, Jesenicku a Trutnovsku.

Tím ovšem proces digitalizace nekončí. Podle mluvčího projektu digitalizace Tadeáše Nováka se v květnu vypne analog v územní oblasti Jihlava, v červnu v územní oblasti Trutnov a Brno, v říjnu dojde k vypnutí vysílačů velkého výkonu v územní oblasti Jeseník a v listopadu skončí pozemní analogové televizní vysílání i v oblasti Ostravy. Na rok 2012 pak zbývá územní oblast Zlín a menší vysílače zejména na Jesenicku. Od června 2012 se již bude v ČR vysílat pouze digitálně.

Na ukončení vysílání upozorňuje u některých vysílačů ČT grafickým symbolem v podobě čtyř čtverečků vložených přímo do obrazu daného programu, a to do pravého spodního rohu. Vedle piktogramu se průběžně zobrazuje textová lišta s bližšími informacemi o vypnutí.