Tušimická skládka doutná už půl roku, majitel se nestará

Kadaň (Chomutovsko) - Podruhé v krátké době museli zasahovat hasiči na skládce starých pneumatik v Tušimicích na Chomutovsku. Další hašení bylo nutné ve středu pozdě večer. Skládka stále doutná od loňského červnového obřího požáru, při němž ji hasiči dokázali jen zahrnout zeminou. Zahrnuté gumy začaly znovu hořet a zamořují okolí štiplavým kouřem. Podle zákona má majitel skládky povinnost zasáhnout, společnost GRG ale nic nedělá a s úřady nekomunikuje.

Na několika místech žhnuly zemí zahrnuté pneumatiky, požár hasiči zlikvidovali ve 21:33. Požár loni v červnu zachvátil hromadu o půdorysu zhruba 200 krát 200 metrů a vyžádal si evakuaci přilehlých domů. Za pravděpodobnou příčinu určila policie nevhodné skladování pneumatik proložených hořlavým chemlonem, který zapálila jiskra od vysokozdvižného vozíku. Hasiči tehdy hořící pneumatiky uhasili jen díky tomu, že je zavezli zeminou, skrz ni ale neustále stoupá štiplavý dým.

Podle hasičů je jediným řešením spáleniště za neustálého kropení rozhrnout, rozebrat a ohořelé pneumatiky odvézt. To ale podle nich není práce pro Hasičský záchranný sbor. „Hasiči tady nejsou od toho, aby likvidovali ekologické zátěže,“ tvrdí mluvčí hasičů Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Dohašení a úklid by podle úřadů měla zajistit společnost, která skládku vlastní.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Ředitelka České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem Jana Moravcová:

„Společnost GRG má ze zákona povinnost tento odpad odstranit.“

Inspekce životního prostředí trvá na tom, že majitel skládky se musí o spáleniště postarat, ať je řízení, které s ním vede kraj, skončeno, nebo ne. V opačném případě mu hrozí pokuta až milion korun. Společnost GRG ale mlčí, nekomunikuje ani s novináři ani s krajským úřadem, který s ní zahájil správní řízení. Magdalena Hanáčková, mluvčí krajského úřadu ale potvrdila, že správní řízení nebylo dokončeno, protože firma podala námitku kvůli podjatosti krajského úřadu.