Koalice libereckého magistrátu je ve sporu

Liberec – Čtvrt roku po volbách to v nové koalici na libereckém magistrátu vře. Městu vládne čtyřkoalice – Hnutí pro Liberec, ČSSD a uskupení Liberec občanům spolu s Unií pro sport a zdraví. Neshody vyvolává například otázka, jestli zaplatit věřitelům lyžařského šampionátu. Strany se zatím neshodly ani na jméně nového tajemníka magistrátu. Podle opozice vládnou na radnici zmatky.

V zastupitelstvu má koalice většinu, v radě města jsou jejich síly vyrovnané. Primátor Liberce Jan Korytář (Změna pro Liberec) chce, aby magistrát věřitelům mistrovství zaplatil třetinu dluhů. To zbytek koalice šokovalo. Primátorovo prohlášení podporu zatím nezískalo. Náměstek primátora Liberce pro školství a kulturu Jiří Šolc (Liberec občanům) je toho názoru, že takto závažné rozhodnutí není možné vydat bez konzultace s náměstky.

Koalice se zatím neshodla ani na novém tajemníkovi magistrátu. Konkurz zrušila a vyhlásí nový. Nyní se koalice pře také o podobu plakátu na ples primátora. Podle některých připomíná letáky z předvolebního boje a obouvá se do exprimátora, jak naznačila náměstkyně primátora Liberce pro sociální věci Martina Rosenbergová (ČSSD).

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Jan Korytář si podle svých slov nemyslí, že by leták ohrožoval kvalitu života libereckých občanů. Liberecká koalice podle primátora funguje dobře. Teprve se ale spolupráci učí. Podle náměstka Šolce se koalice na zásadních věcech, jako je boj proti korupci a klientelismu, shodne spíš než na podobě jednoho letáku.

Primátor Korytář sdělil, že ohledně dluhů z libereckého šampionátu koalice shodu teprve hledá. Nalézt by ji podle něho měla najít během února.