Litomyšl chystá největší rekonstrukci památek v historii

Litomyšl – Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli bude stát 400 milionů. Peníze poskytne Evropská unie. V okolí zámku vznikne centrum kultury, vzdělávání a společenského života. Přípravy trvaly čtyři roky, teď už zbývá jen vybrat stavební a restaurátorské firmy. Rekonstrukcí projde celkem 11 historických budov.

Vedoucí odboru rozvoje města Antonín Dokoupil upřesnil, že rekonstrukce se dočkají všechna nádvoří, na řadu ale přijdou také anglický park, pivovar, jízdárna či konírna, mimo areál UNESCO pak piaristický kostel a piaristická kolej. Architekt Ivo Koukol dodal, že jde o architektonicky velmi cenné prostory.

Zakázka vzbuzuje pozornost už od samého začátku. O akci se zajímala i policie. „Na ministerstvo vnitra přišel anonymní dopis, který upozorňuje na to, že se tady dějí nějaké nekalé věci. Myslím si, že to není pravda,“ sdělil starosta Litomyšle Michal Kortyš (ODS). Město se zavázalo, že zakázka bude maximálně transparentní, kontrolovat ji má i nezávislá komise.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Radnice už vypsala výběrové řízení na dodavatele stavebních prací. Opravy budou mimořádně náročné, některé objekty jsou totiž ve velmi špatném stavu. Práce začnou letos v létě. Michal Kortyš dodal, že nejde jen o opravu památek, cílem je také najít jim účel. Samotné stavební práce na zámeckém návrší skončí v roce 2013.