Šumavské synagoze hrozí uzavření

Hartmanice - Horská synagoga v Hartmanicích na Šumavě se možná už letos veřejnosti uzavře. Občanskému sdružení, které ji provozuje, totiž pro letošek chybí 300 tisíc korun na její chod, tedy celá polovina ročního rozpočtu. Šumava by tak mohla přijít o jedno ze svých největších turistických lákadel. Přestože by letošní sezóna v synagoze měla být zahájená, nelze s určitostí říci, jak dlouho potrvá.

Ještě před devíti lety byla jediná dochovaná horská synagoga v České republice jen malý kousek od demolice. Finanční injekce ve výši sedmi milionů korun ale zajistila, že od roku 2006 je historická budova nejen kompletně opravená, ale stala se i kulturním a vzdělávacím centrem.

„Horská synagoga v Hartmanicích je jedním z významných kulturních bodů na historické mapě Šumavy,“ domnívá se historik Muzea Šumavy Vladimír Horpeniak. Kvůli nedostatku financí je pravděpodobné, že jak vzdělávací, tak i kulturní život v Hartmanicích zanikne. S tím se nechce smířit vedení města, které synagogu zdarma zásobuje teplem a také drobnými reklamními předměty. Teď nabízí další nepřímou finanční pomoc.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

„Zakládáme komunikativní vzdělávání, jehož část by se prováděla v synagoze, což by jí přineslo z pronájmu peníze,“ uvedl starosta Hartmanic Jiří Jukl (KDU-ČSL). To ale pořád nestačí. Vedení synagogy totiž chybí na provoz stovky tisíc korun. „Oslovili jsme Plzeňský kraj, který nám odpověděl, že peníze nejsou,“ potvrdil ředitel horské synagogy Hartmanice Václav Diviš. Letošní turistická sezóna by tak sice v synagoze začít měla, ale jak dlouho bude trvat, dnes nikdo neví.

Synagoga v Hartmanicích
Zdroj: ČT24