Chrudimské loutkářské muzeum představilo nové výstavy

Chrudim - Tři nové celoroční výstavy a stejný počet kratších expozic chystá na letošní rok Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Stálé expozice jsou s loutkářstvím spojeny, kratší v muzejní galerii se věnují i výtvarnému umění. Po obvyklé lednové pauze se muzeum návštěvníkům otevřelo na konci měsíce, uvedla ředitelka Alena Exnarová. Od svého založení muzeum získalo loutky a divadelní rekvizity z víc než sedmi desítek zemí. Celkem má ve svých sbírkách přes 800 loutek, část unikátních exponátů navíc zapůjčilo na výstavu do Japonska.

Všechny tři dlouhodobé výstavy byly zahájeny včera. V malém sále v prvním patře bude otevřena stálá expozice České rodinné loutkové divadlo, která představí výběr loutek, malých divadel a dalších exponátů přibližující fenomén rodinného loutkového divadla oblíbeného zvláště v první polovině 20. století.  

Velký sál bude hostit výstavu scénografií Jany Pogorielové - Dušové, jejíž tvorba je zastoupena téměř ve všech loutkových divadlech na Slovensku a spolupracovala i s divadly v řadě jiných zemí. Ve třetím patře pak bude zpřístupněna stálá expozice Zlatovlásky s ukázkami loutek a dalších materiálů z některých inscenací známé pohádky. 

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Včera také začala v galerii muzea expozice textilních a didaktických hraček Anny Haidingerové s názvem Tam a zpátky do pohádky, která bude přístupná do 22. května. V červnu pak začne výstava divadelní výtvarnice Ireny Marečkové nazvaná Komedie středního věku a od září budou vystaveny kresby, grafiky a malby Rostislava Pospíšila pod názvem Blues a jiné krajiny.

Výstava loutek v Chrudimi
Zdroj: ČT24