Menší obce plánují rušení stavebních úřadů

Karlovy Vary – V menších obcích by se údajně měly rušit stavební úřady. Starostové, ale i krajští radní na Karlovarsku takové plány kritizují. Podle ministerstva pro místní rozvoj jsou ale obavy předčasné. Ministerstvo pro místní rozvoj chce zjednodušit práci stavebníkům. Pokud prosadí novelu zákona, ubude některým stavením úřadům práce. Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný předpokládá, že se problémem bude zabývat asociace krajů.

Radní v Bochově se obávají, že novela stavebního zákona v podstatě zruší jejich stavební úřad. V takovém případě by radnice ztratila mocného spojence a lidé by museli pro razítka jezdit zbytečně daleko. Starosta Bochova je přesvědčen, že lidé nebudou chtít absolvovat rozvleklá stavební řízení ve vzdálených Karlových Varech.

Náměstek primátora Karlových Varů říká, že už tak dost vytížené úředníky by zavalila další práce. „Stavební úřady na menších městech spíše znají místní problematiku a jsou samozřejmě flexibilnější v té práci na místě,“ vyjádřil se náměstek primátora Karlových Varů Jiří Klsák.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí ministerstva neexistuje žádný seznam stavebních úřadů určených ke zrušení. Zástupci spolku pro obnovu venkova, kteří na problém upozornili, tvrdí, že vychází z dřívějších prohlášení ministra. „Hovořil o tom, že to bude těžké, že počítá, že se podaří tak sto stavebních úřadů zrušit,“ vysvětlil člen předsednictva Spolku pro obnovu venkova Jan Florian.