Hradec chce oživit projekt výcvikového střediska záchranářů

Hradec Králové – Ministr vnitra Radek John mohl překročit pravomoc, když vloni na podzim zastavil projekt výstavby výcvikového střediska záchranářů v Hradci Králové. To je názor předsedy kontrolního výboru sněmovny Vojtěcha Filipa. Stavbu střediska dotovaného Evropskou unií původně projednala vláda a vlastník letiště, hradecký magistrát, investoval do přípravy miliony korun.

Ministr John (VV) škrtnul stavbu výcvikového střediska záchranářů na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové kvůli úsporám. Po redukci projektu mělo stát miliardu 600 milionů korun, 85 procent měla pokrýt evropská dotace. Poslanec PSP ČR a předseda kontrolního výboru Vojtěch Filip (KSČM) říká, že vláda jedná ve sboru a jeden ministr nemůže zrušit její rozhodnutí. Poslanec Filip se mýlí, namítá ministr: „Vláda schvalovala návrh integrovaného programu a strategické cíle, nikoliv jednotlivé projekty. Strategické cíle zůstávají.“

Opuštěné budovy na hradeckém letišti se měly do roku 2015 proměnit v odborné učebny a ubytovny až pro 500 lidí, okolí pak ve cvičiště s dálnicí, tunelem, železniční tratí, ohňovým domem se simulací požáru a dalšími plochami pro výcvik záchranářů. Projekt je ale minulostí. Ředitel Úřadu pro strategický rozvoj Hradce Králové Jiří Svátek se už na podzim vyjádřil tak, že ČR bude posledním státem ve střední Evropě, který nemá takové výcvikové centrum.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

S tím se ale Hradec nechce smířit a snaží se projekt oživit. Město nabídlo 50 milionů na spolufinancování, jak potvrdil hradecký primátor Zdeněk Fink s tím, že letiště je na výstavbu kompletně připraveno. Ministerstvo vnitra jedná v Bruselu o tom, aby mohlo dotaci využít jinak, na nákup techniky pro hasiče. Ve čtvrtek si poslanci kontrolního výboru zvou ministra Johna k debatě o projektu a o důvodech jeho zrušení.