Nevýhodné zakázky vzbudily rozpaky na radnici v Pardubicích

Pardubice – Část vedení pardubické radnice kritizuje údajně nevýhodné zakázky města. Konkrétně se politikům nelíbí cena za stavební dozor na dvou investičně nejnáročnějších akcích: rekonstrukci bazénu a historické Machoňovy pasáže. Rekonstrukce Machoňovy pasáže připravuje město již dlouho. Objekt, který býval kdysi chloubou města, architekt Ladislav Machoň vyprojektoval ve stylu art deco a počítal s jejím dalším rozšířením, ke kterému nikdy nedošlo. Funkce pasáže, stejně jako její ráz, zůstane po rekonstrukci zachována.

Radní Martin Bílek a zastupitel Milan Košař, oba původním povoláním stavbaři, kritizují společnost Vimr – Nový. Ta provádí stavební dozor na dvou největších investicích města, rekonstrukci bazénu, kde si účtuje téměř pět a půl milionu korun a opravu historické Machoňovy pasáže, kde za dozor získá čtyři miliony tři sta šedesát tisíc. Částky jsou podle politiků přemrštěné. „Kdybych já měl říct nějakou cenu, tak myslím, že takováhle věc se dá bez problémů udělat zhruba za polovinu,“ potvrdil náměstek primátorky Pardubic Martin Bílek (SPP) a zastupitel Milan Košař (Pardubáci) doplnil: „V roli stavebního dozoru se tam objevuje stále stejná firma. Nejde o náhodu.“ Výběrová řízení na stavební dozor však uzavřelo ještě staré vedení města a městského rozvojového fondu. Firma Vimr – Nový se brání tím, že nabídla nejnižší cenu. „Pokud si kdokoli najme jakéhokoli nestranného odborníka, aby tu věc posoudil, nemůže říct nic jiného, než že ta cena je v režimu ceníku UNIKA,“ prohlásil jednatel společnosti Vladimír Nový.

Kritizované a údajně nevýhodné smlouvy na stavební dozor město rušit nebude. „Je možné dát k tomu nějaký rozklad, ale nedomnívám se, že by to mělo nějaký zpětný odvolací účinek,“ podotkl předseda představenstva MRFP Jiří Komárek (ČSSD) a náměstek primátorky Pardubic Jindřich Tauber (ČSSD) dodal: „My jsme plno problémů zdědili po bývalém vedení radnice. Přiznám se, že samotného mě překvapuje, kolik kostlivců skáče ze skříně.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Firma Vimr – Nový bude dozorovat i třetí největší pardubickou zakázku – rekonstrukci mezinárodního letiště. V tomto případě si za stavební dozor naúčtuje přes tři miliony korun.

Machoňova pasáž v Pardubicích je vzácnou ukázkou stylu Art Deco.
Zdroj: ČT24