Vedení ODS tlačí na oblastní sdružení kvůli spolupráci s KSČM

Karlovy Vary - Třem sdružením Občanské demokratické strany v Karlovarském kraji hrozí, že přijdou o licenci. Vedení strany vadí, že po komunálních volbách sdružení vstoupila do spolupráce s komunisty. Výkonná rada ODS v lednu rozhodla, že místní sdružení strany nesmí spolupracovat s KSČM, a to ani nepřímo. Jeden ze členů ODS v Chodově na Sokolovsku už kvůli tomu stranické řady opustil, starostové dalších dvou měst ale ustoupit nemíní. Na rozhodnutí, jak situaci vyřešit, mají čas do konce února.

„Sankce jsou velmi tvrdé. Myslíme si, že usnesení výkonné rady jde nad rámec kongresu, který zakazuje pouze koaliční spolupráci mezi ODS a KSČM,“ tvrdí předseda oblastního sdružení v Sokolově Karel Jakobec. Mluvčí ODS Tomáš Bartovský ve vyjádření pro ČT uvedl, že pokud oblastní spolustraníci spolupráci s komunisty nepřehodnotí, „výkonná rada v březnu situaci posoudí a rozhodne o případném zrušení místního sdružení“. K otevřené spolupráci ale podle Karla Jakobce v Karlovarském kraji nikde nedošlo. V Aši i Březové u Sokolova mají zástupci KSČM po jednom křesle v radě města, v prvním jmenovaném městě jde navíc jen o nezávislého kandidáta komunistů.

Mluvčí ODS Tomáš Bartovský:

„Usnesení kongresu z roku 2006 spolupráci s KSČM na komunální úrovni jednoznačně vylučuje.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

„Ptám se, co je přímá, co je nepřímá spolupráce. My nespolupracujeme s komunistickou stranou, nemáme uzavřenou žádnou koaliční smlouvu,“ ohradil se starosta Aše Dalibor Blažek (ODS). Jeho kolega, starosta Březové Miroslav Bouda navíc zdůrazňuje, že úroveň komunální politiky se naprosto liší od vrcholné politiky. V Aši ani Březové nic měnit nechtějí. S personálním složením rady jsou spokojeni a jsou přesvědčeni o dobrých výsledcích. „Pevně věřím, že zvítězí rozum, a pokud by se to mělo naplnit, do budoucna bych nemohl být členem takovéto strany,“ dodává starosta Bouda. Starosta Aše Dalibor Blažek se už proti rozhodnutí výkonné rady ODS odvolal ke smírčímu výboru strany.