V Plzni se knihy půjčují v novém

Plzeň – Vědecká knihovna v Plzni se po pěti letech prací dočkala modernizace. Ode dneška mají čtenáři k dispozici nejen nové, moderně zrekonstruované prostory, ale také nový systém půjčování knih. V prvním únorovém týdnu byl totiž ve druhém patře hlavní budovy zahájen provoz „Volný výběr knih“. Knihy zde umístěné jsou přístupné k přímému zapůjčení. Jsou uspořádány podle vědních oborů a čtenář má tedy přehled, co v daném oboru v poslední době vyšlo. Knihovna tak chce čtenářům poskytovat intenzivní poradenskou práci a zároveň jim zpřístupnit novinky k přímému výběru.

Tento ráj čtenářů vznikl z dříve nevyužívaného celého jednoho patra budovy vědecké knihovny. „Můžete tu číst, můžete tu studovat. Někteří studenti už dokonce zjistili, že tady je úplně největší klid v budově, takže si nabrali knížky z regálu k počítačům. Můžete si tady prostě udělat takovou tu pohodovou chvilku s knížkou,“ uvedla ředitelka Studijní a vědecké knihovny v Plzni Ivana Horáková. Rekonstrukce stála dvacet milionů. Zajímavý prostor architekty nadchl. „Je tady takzvaný ambit neboli čtvercový ochoz kolem dokola,“ potvrdil architekt Václav Šmolík a designér Jaroslav Reichel doplnil: „Je to zajímavý prostor, se kterým se člověk moc často nesetkává.“

Volný výběr, kde si každý může knihu prolistovat a sáhnout si na ni, mají lidé radši než objednávky podle katalogů. „Takhle se můžu podívat, jestli je to právě to, co potřebuji. Knížku si mohu vybrat sama, mohu se podívat, jaká je její kvalita a zda obsahově splňuje to, co jsem si chtěla půjčit,“ podotýkají návštěvníci knihovny. Volný výběr obsahuje šedesát tisíc svazků, což je 6 procent celého milionového knižního fondu knihovny. „Jsem si jist, že až tento volný výběr uvidí knihovníci, budou nadšeni, protože takových staveb v době krize opravdu moc nevzniká,“ ujistil primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Plzeňská vědecká knihovna slouží čtenářům už 60 let.

Vědecká knihovna v Plzni se po pěti letech prací dočkala modernizace.
Zdroj: ČT24