Terezín se pustil do oprav, budou stát půl miliardy

Terezín – Rozsáhlá rekonstrukce bývalých vojenských objektů dnes začala v Terezíně na Litoměřicku. Armáda z nich odešla v polovině 90. let a od té doby chátrají. Město získalo na opravy půl miliardy korun z Evropské unie, na rekonstrukci všech budov by ale potřebovalo mnohem víc. Přednost budou mít objekty, které bude možné i nadále využívat.

První z objektů, který čeká rozsáhlá rekonstrukce, je Kavalír 2. Kavalíry byly v minulosti stavěné jako pevné a prostorné jednopatrové budovy s kasematy, které byly součástí obranného pásma terezínské pevnosti a sloužily k nejrůznějším účelům. Po rekonstrukci by měly získat podobu, jakou měly v osmnáctém století.

Opravy začnou netradičně od střechy. Tu pokrývá třímetrová vrstva zeminy, přes kterou do areálu zatéká. „Tím, jak se tady sázely i stromy, kořeny prorůstaly a prorostly až dolů na klenby hradeb, které to značně narušilo,“ vysvětlila starostka Terezína Růžena Čechová.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Opravené budovy budou sloužit novým účelům

V Terezíně je víc než desítka vojenských objektů. Po odchodu armády v polovině devadesátých let ale chátrají. Na první vlnu oprav dala 500 milionů korun Evropská unie. V budovách by pak měly sídlit nadace, muzea nebo školy, díky čemuž se peníze více zužitkují. „Vojenský historický ústav tady bude mít expozici dělostřelectva, pevnostní architektury a přitáhne to i turisty,“ nastiňuje plány ministr obrany Alexandr Vondra, který je zároveň i místním senátorem ODS za Litoměřicko.

V první etapě se počítá s rekonstrukcí čtyř objektů. Na opravy těch zbývajících by bylo potřeba mnohonásobně víc peněz. I ty se město a kraj pokusí získat z evropských fondů, starostka Čechová odhaduje potřebné investice na tři čtvrtě miliardy korun. Radnice chce následně unikátní systém pevností a hradeb zapsat na seznam UNESCO. Zatím je Terezín na kandidátní listině.

terezín
Zdroj: ČT24