Ve Varech vrcholí rekonstrukce Becherovy vily

Karlovy Vary – V prostorách historického objektu Becherovy vily vzniká unikátní galerie. Za rekonstrukci památky zaplatí kraj více než 80 milionů korun. Když v roce 2009 chtěli řemeslníci opravy vily zahájit, museli se k ní prosekat. Po náročné rekonstrukci je historická stavba opět chloubou města.

Projektový manažer Becherovy vily Jiří Strachoň informoval, že všechny obvodové konstrukce byly podříznuty a vložila se izolace. Podle stavařů začala vila chátrat po listopadu 1989, když z ní odešli pionýři. Opuštěnou budovu ničila vlhkost, ale i vandalové. Téměř dvacet let se o využití stavby dohadovaly stát, město, později i kraj.

Nakonec se politici dohodli a začali usilovat o záchranu památky. Náměstek karlovarského hejtmana Josef Borka (KSČM) sdělil, že město prý kraji prodalo pozemky za velmi solidní cenu. Historici se shodují, že vila z roku 1912 je významnou kulturní památkou.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Během 2. světové války si nacisté ve vile vybudovali okresní velitelství SS. Poté památka sloužila už jen ke vzdělávání dětí a mladých umělců. Ti se v létě do zrekonstruovaného objektu opět vrátí. Vznikne tam netradiční galerie. „Výstavy budou víceméně impulsem pro další výtvarné aktivity,“ říká ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec.

Na opravu získal kraj dotaci 77 milionů korun z regionálního operačního programu. Dalších 7 milionů přidaly kraj a stát.