Ostravský kriminalista se stal gentlemanem silnic

Ostrava - Novým gentlemanem silnic se stal kriminalista Radim Zemlák z Ostravy. Loni pomohl dvacetiletému in-line bruslaři, kterého před jeho domem srazilo auto. Řidič z místa nehody ujel. Ocenění za záchranu lidského života při dopravních nehodách uděluje Policie České republiky spolu s Českou pojišťovnou.

V březnu loňského roku o půl desáté večer uslyšel Radim Zemlák skřípění brzd a ránu. Když uviděl na cestě ležet bezvládné tělo, popadl mobil a běžel na pomoc. „Ani na chvilku jsem nezaváhal. Když vám někdo leží takhle pod oknem ve tmě na ulici, nehýbe se, to se nedá zaváhat. První, co jsem udělal, tak jsem mu zaklonil hlavu, asi mu díky tomu vyskočil jazyk ven a on hned začal dýchat,“ vzpomíná Radim Zemlák. Řidič od nehody ujel. Policie ale auto vypátrala a pachatele dopadla. „Jak se následně ukázalo, pachatel tohoto trestného činu je nám dobře známá osoba, která má na svědomí i jinou trestnou činnost,“ uvedl ředitel Městského ředitelství policie Ostrava Tomáš Landsfeld.

Chlapec měl štěstí alespoň v tom, že jeho zachránce - kriminalista prochází každým rokem školením první pomoci. „Je příkladem pro ostatní a ten příklad by měl strhnout,“ poukazuje na podstatu oceňování lidí za neobvyklé činy regionální ředitel České pojišťovny pro Ostravsko Ivo Brodecký. „Podle našich informací ten chlapec bude zcela v pořádku, takže díky rychlému zásahu pana Zemláka se podařilo zabránit fatálním následkům,“ vyzdvihuje čin nového gentlemana silnic také Tomáš Landsfeld.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Radim Zemlák je už v pořadí 65. gentlemanem našich silnic. To největší ocenění prý ale slyšel z úst zachráněného chlapce, když mu přišel i s rodiči poděkovat, jakmile byl schopen chodit. Ocenění se předává od roku 2004. Dostalo jej i devět žen. Nejmladším gentlemanem je dvanáctiletý chlapec, který zachránil život svému tatínkovi poté, co se na něj převrátil traktor.

  • Místo nehody autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235293.jpg
  • Gentleman silnic Radim Zemlák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2353/235295.jpg