Stav regulace na Ústecku opět odvolán

Ústí nad Labem - Smog trápící severní Čechy pozvolna řídne a umožnil odvolání stavu regulace, který s jednodenní přestávkou platil od minulého pátku. Rozptylové podmínky se ale skutečně zlepší až v sobotu, kdy projde přes Čechy studená fronta, doprovázená srážkami, oznámil Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Okamžité koncentrace polétavého prachu na většině stanic v Podkrušnohoří sice dnes večer opět více než dvojnásobně překračují zdravotní limit, který činí 50 mikrogramů na metr krychlový, situace se proti předchozím dnům ale přece jen zlepšila a je přibližně stejná jako ve všech ostatních krajích; koncentrace prachu porušují zdravotní limit prakticky ve všech velkých městech Česka. Přes den se navíc okamžité koncentrace zpravidla výrazně snižují.

Čtyřiadvacetihodinové průměry v Ústeckém kraji už v pondělí večer klesly pod 150 mikrogramů. Když se pod touto hranicí udržely celý den, rozhodl ČHMÚ o odvolání regulace, která omezuje produkci největších znečišťovatelů, tedy elektráren nebo dolů.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Aktuální informace o stavu ovzduší najdete zde.

Meteorologové o odvolání tentokrát dlouho rozmýšleli, regulaci totiž odvolali už v neděli ráno a hned vzápětí jí museli znovu vyhlašovat, protože rozptylové podmínky se nezlepšily tolik, kolik čekali. Situace se ale výrazněji zlepší až v sobotu, kdy přes české území projde studená fronta, řekl Novák.

Smogová regulace byla vyhlášena už v pátek a meteorologové se tehdy obávali, že vydrží až do počátku tohoto týdne. Zlepšené rozptylové podmínky ji sice umožnily v neděli ráno odvolat, ale jen nakrátko. Loňskou zimu nebyla vyhlášena ani jednou a odborníci soudili, že smogové problémy se kraje už netýkají. Lidé by v těchto dnech měli větrat jen krátce a intenzivně. Měli by také zvýšit přísun vitaminů, vyhýbat se zakouřeným prostorám a omezit tělesnou námahu.

Znečistěné ovzduší
Zdroj: ČHMÚ