Cizincům vadí fronty při žádosti o vízum

Pardubice – Cizinci, kteří si chtějí v Pardubicích vyřídit dlouhodobý pobyt, si stěžují na velké fronty a složité úřední postupy. Několikahodinové čekání doprovázejí slovní výpady a leckdy i potyčky. Stejně jako jinde tam agendu cizinecké policie převzali pracovníci odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra. Žadatelům o víza vadí i malá kapacita prostor.

Odbor azylové a migrační politiky převzal prostory v Bulharské ulici od policie. Cizincům se věnuje od pondělí do pátku. Vyřizování žádosti se ale nedá urychlit. Do Bulharské přitom nově směřují jen žadatelé z takzvaných třetích zemí. Pro občany Evropské unie vznikla kancelář jinde. Vedoucí odboru Luděk Novák alespoň navýšil počet pracovníků z šesti na devět. Přednost mají cizinci, kteří se dopředu objednají. Jen během února úředníci odbavili 1280 lidí, nejvíce Vietnamců a Ukrajinců.

Na stísněné podmínky si cizinci stěžují u svých zaměstnavatelů i v pardubickém centru, které má za úkol jim pomáhat. „Od ledna jsme zaznamenali velký příliv klientů,“ potvrdila Ivona Balíková z Centra pro podporu integrace cizinců. Čekání na povolení k pobytu už dokonce provázely potyčky a situaci uklidňovala přivolaná policie.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)