Zdravotně postižení na Opavsku se bojí o práci

Opava - Opavská hospodářská komora se spolu s Asociací zaměstnavatelů zdravotně postižených ohradila prosti chystaným změnám, které plánuje ministerstvo práce a sociálních věcí. To chce totiž zrušit tzv. institut náhradního plnění, který firmám umožňuje, aby nákupem zboží nebo služeb od zdravotně postižených nebo firem, které je zaměstnávají, kompenzovaly nedostatek vlastních handicapovaných zaměstnanců. Podle ministerstva ovšem firmy tento institut zneužívají.

Paní Šárka Vichová z Linhartov je po dvou operacích páteře v částečném invalidním důchodu. Do práce dojíždí denně 30 kilometrů. V opavské firmě, kde pracuje zhruba 300 lidí, má 270 z nich nějaké zdravotní postižení. Pokud by vláda schválila zrušení náhradního plnění, patrně přijde o práci, protože by firmě hrozil nedostatek odbytu výrobků, a tedy i krach. „Tam u nás na Krnovsku a Bruntálsku jako invalida prostě neseženete práci. Já jsem moc šťastná, že ji mám, protože jsem ráda mezi lidmi,“ říká s obavami Šárka Vichová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce náhradní plnění zrušit proto, že ho některé firmy zneužívají. Podle zástupců Hospodářské komory je ale takových případů velmi málo, zatímco katastrofální důsledky by pocítilo nepoměrně více zdravotně postižených lidí. „Řada těch zaměstnavatelů totiž přistupuje na tzv. přefaktruarci, to znamená, že pro účely povinného podílu fakturuje odběratelům výrobky, na níž se zdravotně postižení nepodíleli,“ tvrdí mluvčí ministerstva Táňa Švrčková. „Voláme už dlouhou dobu po tom, aby se udělala nějaká regulační opatření legislativního rázu, aby nedocházelo ke zneužívání, ale nechceme, aby se to celoplošně zrušilo,“ říká člen představenstva Hospodářské komory Opava Eduard Fládr.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Podle Eduarda Fládra by se chystané změny mohly dotknout až 70 000 osob se zdravotním postižením, které by v jejich důsledku mohly přijít o práci. „Bojuji za to, aby mohly osoby se zdravotním postižením rovnoprávně pracovat. Patří k tomu i zanechání náhradního plnění, ale je zapotřebí zpřísnit podmínky,“ uvedla poslankyně ČR a předsedkyně Podvýboru pro osoby se zdravotním postižením a jinak vyloučené Lenka Kohoutová. Zástupci Hospodářské komory spolu se zaměstnavateli sepsali tzv. opavskou výzvu, kterou chtějí poslat všem dotčeným subjektům v republice - včetně Poslanecké sněmovny a vyvolat jednání. Právě v těchto dnech probíhá k připravovaným změnám připomínkové řízení. Výzva také kritizuje případné rušení statusu osob zdravotně znevýhodněných, kterých je v republice 40 tisíc.

„Hodit tyto lidi volně na trh práce by znamenalo obrovskou katastrofu,“ varuje ředitel Hospodářské komory Opava Jiří Germanič. Podle ministerstva práce a sociálních věcí by ale peníze, které jdou teď na jejich podporu, mohly být využity k vytvoření nových pracovních míst právě pro invalidní osoby. V české republice je asi 1 800 firem, které zaměstnávají více než padesát procent osob se zdravotním postižením. Nikdo si ale netroufá odhadnout, kolik by jich zkrachovalo, kdyby začaly chystané změny od příštího roku platit.

  • Šárka Vichová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236837.jpg
  • Lidé se sníženou pracovní schopností autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236839.jpg
  • Lidé se sníženou pracovní schopností autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2369/236842.jpg