Peníze od elektrárny už nekončí v kapsách politiků

Opatovice nad Labem (Pardubicko) – Starosta Chrudimi Petr Řezníček se vzdal odměny několika set tisíc korun, kterou měl pobírat jako člen dozorčí rady Elektráren Opatovice. Peníze chce věnovat na dobročinné účely. Stejně se rozhodli i primátoři Pardubic a Hradce Králové. Jejich předchůdci si ovšem téměř bezpracný příjem z elektrárny nechávali. V situaci, kdy museli hájit současně zájmy svých měst i elektrárny, tak byl názor soukromé společnosti významně podpořen penězi.

Elektrárny Opatovice vábí nové představitele Chrudimi, Pardubic a Hradce Králové do dozorčí rady. Politici v radě skutečně zasedli, podle všeho ale nepůjdou elektrárně tolik na ruku jako jejich předchůdci, protože se zřekli finančních odměn. Bývalý primátor Pardubic Deml přitom od opatovických elektráren loni dostal půl milionu korun. Stačilo mu přijít na pár schůzí. Bývalý primátor Hradce – nynější europoslanec Vlasák – činil podobně. Navíc odmítal zveřejnit, kolik v elektrárnách dostává.

Členstvím v dozorčí radě elektrárny se primátoři a starostové dostávají do pozice, kdy podle zákonů musí hájit zájmy soukromé firmy. Současně ale jsou povinni chránit i zájmy svých měst a obcí. To může být někdy v ostrém protikladu.

Reportáž Vlastimila Weiner (zdroj: ČT24)

Rozpornému postavení tak neušli ani současní představitelé Chrudimi, Pardubic a Hradce Králové, kteří jsou členy nové dozorčí rady. Oproti svým předchůdcům si však nechtějí odměny nechat a postoupí je pro dobro svých měst. „Dám tam, kam bude potřeba. Pokud budou potřebovat sportovci, tak sportovcům, pokud muzikanti, muzikantům. Nepočítám s tím, že to bude můj další příjem,“ uvedl chrudimský starosta Petr Řezníček. Na projekty ve svém městě chce své odměny rozdělovat také královéhradecký primátor Zdeněk Fink. Primátorka Pardubic Fraňková prohlásila, že peníze z Opatovic věnuje na kulturní akce.

Společnost Elektrárny Opatovice nepovažuje fakt, že si politici peníze, které jim dá, nenechají, za problematický. „Je na svobodné vůli každého člena dozorčí rady, kam nechá odměnu poslat,“ podotkl mluvčí firmy Petr Zadák.

Politici tak zůstávají v rozporné situaci, nelze je už ale podezírat, že v případě sporu budou kvůli penězům nadržovat elektrárnám – jak tomu bylo v případě předchozí dozorčí rady.