Kladno promění areál Poldi

Kladno (Středočeský kraj) – Po čtrnácti letech chátrání se konečně rozbíhají práce na využití areálu bývalé Poldi Kladno. ČVUT tam chce už na podzim začít stavět Univerzitní centrum energeticky úsporných budov. Město chce z části areálu bývalých hutí Poldi vytvořit obytnou zónu s prostorem pro podnikání a zeleň, případně i bydlení. V současné době dokončilo analýzu ekologické zátěže bývalých koksoven a plánuje důkladnou sanaci znečištěného území, náklady na ni mohou dosáhnout částky až 200 milionů korun.

Černé skládky a totálně zdemolované budovy, ze kterých mizí vše, co lze odvézt do sběru – tak vypadá bývalá huť už léta. A to se má změnit. Nejdál je projekt stavební fakulty ČVUT, ve specializovaných laboratořích a velké hale univerzitního centra budou vědci zkoušet budovy, jejich materiál a nároky na energie. „Takový domek se postaví in natura a tam se odzkouší jeho jednotlivé parametry. Centrum bude mít na střeše i solární panely,“ uvedl prorektor pro výstavbu a investiční činnost ČVUT Miloslav Pavlík. Jako symbol hutí v areálu zůstanou tři vápenné pece, které už získaly statut národní technické památky. V dalších částech vzniknou prostory pro podnikání, zeleň i bydlení. Jenže nejdřív se město musí poprat se složitými výkupy pozemků. „Vlastníků je tam několik stovek, je to vlastnicky velmi roztříštěné. Ono už to v podstatě začalo při nepovedené privatizaci poldovky,“ potvrdil primátor Kladna Dan Jiránek (ODS).

Město již úspěšně vykoupilo například areál bývalých koksoven. Podle analýzy jsou tu však staré ekologické zátěže, hlavně dehty a fenoly hluboko pod zemí, které by mohly ohrozit zdraví lidí. Sanace bude stát zhruba 200 milionů korun. „Přímo na místě se to vytěží a následně se tam naočkují bakterie tak, aby se zpracovaly zejména organické látky. A kde bude terén znečištěný například fenoly, tam se to samozřejmě musí odvést na skládku nebezpečných odpadů,“ dodal Dan Jiránek.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Město nyní vypíše tendr na analýzu bezpečnostních rizik ve zbývající části areálu bývalé Poldi. S celkovou revitalizací bude muset pomoct stát.

Po čtrnácti letech chátrání se konečně rozbíhají práce na využití areálu bývalé Poldi Kladno.
Zdroj: ČT24