Jablonec rozděluje trafiky - nyní v Centru sociálních služeb

Liberec - Přinejmenším pochyby vyvolává jmenování nové ředitelky Centra sociálních služeb v Jablonci nad Nisou. Tou se stala dlouholetá náměstkyně libereckého primátora za ODS Naděžda Jozífková, která po volbách o místo přišla. Podle opozice jde o typickou trafiku. To ale radnice odmítá. O tom, že se ředitelkou stane právě ona, se přitom mluví už asi měsíc.

Spekulace se staly skutečností. Bývalá náměstkyně libereckého primátora Naděžda Jozífková, dlouholetá členka ODS, se stala ředitelkou Centra sociálních služeb v Jablonci nad Nisou. Právě místní radnici vládne ODS. Za vše podle opozice mluví podmínky výběrového řízení, kde byl původní požadavek na vysokoškolské vzdělání snížen na středoškolské. Tím prý radnice ušila výběrové řízení na míru Jozífkové, která vysokou školu nemá. „Město mělo zadat výběrové řízení tak, aby bylo pro tuto funkci povinné vysokoškolské vzdělání,“ kritizuje podmínky výběrového řízení opoziční jablonecký zastupitel Pavel Žur.

Rada vybrala nejzkušenější uchazečku, brání se město. To, že se o vítězce vědělo předem, nechce starosta komentovat. „Já vám můžu zopakovat, že bylo vypsáno standardní výběrové řízení. Mohl se přihlásit kdokoli, z ČSSD, z KSČM, kdokoli,“ řekl redaktorce České televize jablonecký starosta Petr Beitl.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Na pováženou je i odvolání předchozí ředitelky centra. Nejprve radnice mluvila o zásadních pochybeních. Oficiálně ji ale odvolala bez důvodu. Že jde o politicky motivovaný krok, tvrdí bývalá ředitelka od začátku. „Impulsem k odvolání bývalé ředitelky bylo projednávání rozpočtu na rok 2010, kdy jsme s paní ředitelkou nenašli společnou řeč,“ vysvětluje Petr Beitl. „Paní Stanickou vybírali asi před dvěma lety. Osvědčila se jako krizový manažer a mně se důvody, pro které byla odvolána, nezdají dost přesvědčivé,“ uvádí bývalý místostarosta Jablonce nad Nisou Lukáš Pleticha.

Sama Naděžda Jozífková své jmenování odmítla komentovat. Výměna ředitelky Centra sociálních služeb ale není první kontroverzní změnou v Jablonci nad Nisou. Kvůli odvolání členů dozorčí a správní rady městského divadla už padla i trestní oznámení.