Vlčí potok v Jíně je konečně vyčištěn

Jíno – Lidem z obce Jíno na Švihovsku se ulevilo. Konečně mají čisté koryto Vlčího potoka. Zarostlého toku se obávali kvůli případné velké vodě. Náletové dřeviny v něm dosahovaly až osmi metrů. Městský úřad byl po letech dohadů se správcem potoka ochoten udělat vše na své náklady. Nakonec tak byl vděčný, že získal povolení.

Přes tři roky upomínal městský úřad ve Švihově tehdejšího správce Vlčího potoka, Zemědělskou vodohospodářskou správu, aby jeho koryto v obci Jíno nechal vyčistit. Minulý rok starosta Václav Petrus dokonce nabídl, že si koryto vyčistí samotná obec, žádal pouze o povolení. Hrozilo totiž, že při velké vodě by stromy v potoce vytvořily hráze a voda by si razila cestu jinudy.

Povolení vykácet stromy v korytě potoka přišlo, ale až od nového správce, kterým je od letošního roku Povodí Vltavy. Zaměstnanci města alespoň vyřezali nálety na zhruba kilometrovém úseku Vlčího potoka. Povodí Vltavy ještě stále přebírá malé vodní toky od Zemědělské vodohospodářské správy, což bude trvat ještě do poloviny letošního roku.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

„Systematicky začne celková údržba těchto malých vodních toků v průběhu příštího roku, letos bychom řešili jen ojedinělé případy,“ dodal ředitel Povodí Vltavy závod Berounka Miloň Kučera. Švihov očekává, že další údržbu Vlčího potoka v Jíně teď bude v plné výši zajišťovat jeho správce, Povodí Vltavy.