Vedení kraje prý záměrně zkresluje hospodaření nemocnic

Opava - Ani po více než čtyřech měsících od uzavření loňského hospodaření není zcela jasné, v jaké ekonomické situaci se nacházejí moravskoslezské nemocnice. Zatímco hejtman mluví o dluzích v řádech stovek milionů, opozice to odmítá s tím, že takové tvrzení je záměrně zkreslené. Podle hejtmana je na tom nejhůře Slezská nemocnice v Opavě. Její management však tvrdí, že hospodaření nemocnice skončilo naopak ziskem.

Zatímco ještě na začátku roku tvrdil hejtman Palas, že v dluzích je všech sedm krajských nemocnic, po posledním krajském zastupitelstvu už zmínil jen tři - v Novém Jičíně, Karviné a Opavě. A právě posledně jmenovaná Slezská nemocnice se takovému tvrzení brání. „Když vezmeme reálný hospodářský výsledek, tak jsme skončili mezi dvěma nejlepšími nemocnicemi v kraji, které měly zisk 4,5 milionu a považuji to za nefér i vůči zaměstnancům,“ rozčiluje se ředitel Slezské nemocnice Opava Milan Cvek.

Nemocnice si nechala udělat i nezávislý audit, který kladný výsledek účetnictví potvrdil. Vedení kraje přesto oponuje. „Slezská nemocnice vyčíslila svůj hospodářský výsledek za rok 2010 v souladu s platnou vyhláškou ministerstva financí, ale kdyby ta vyhláška neexistovala, tak by hospodářský výsledek byl minus 34 milionů korun,“ uvedla vedoucí odboru zdravotnictví Moravskoslezského kraje Petra Tomanová. „Jsou to ale peníze, které nikomu nedlužíme, je to jenom účetní náklad,“ brání se ředitel nemocnice Milan Cvek.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Čísla, kterými argumentuje vedení kraje, však kritizuje i opozice. „Domnívám se, že informace, které používá kraj, jsou záměrně zkreslené,“ říká opoziční zastupitel Ivan Týle. Právě špatné hospodaření krajských nemocnic bylo totiž hlavním argumentem hejtmana Palase při prosazování nové koncepce centrálního řízení nemocnic. Z dosavadních sedmi chtěl vytvořit jediné obrovské zdravotnické zařízení. Se svou koncepcí však hejtman nakonec neuspěl. Proti se postavila nejen opozice, ale dokonce i jeho spolustraníci. Namísto vzniku takzvané supernemocnice odsouhlasil kraj pouze kontrolu hospodaření nezávislými odborníky.

Péče o pacienty
Zdroj: ČT24