40 let čekají v Boršově na opravu silnice, k žádosti teď přidali i petici

Boršov nad Vltavou - Už čtyřicet let marně žádají obyvatelé Boršova nad Vltavou na Českobudějovicku o dotaci na opravu jedné z místních silnic. Neuspěli ani v případě evropských regionálních fondů, rozhodli se proto novou žádost podpořit peticí. Pamětníci tvrdí, že ulice Pod Skálou byla v dobrém stavu naposledy koncem druhé světové války. Těžká doprava ji dlouhodobě ničí.

„Tehdejší mezinárodní výbor poprvé zažádal o opravu v roce 1971. Letos je tomu 40 let,“ posteskl si starosta Boršova Jan Zeman (Nez). Mistní obyvatelé považují situace za kritickou. Nákladní vozy mířící do jedné z nejvýznamnějších jihočeských potravinářských firem prý ohrožují nejen některé domy, ale také lidi. „Autobusy nebo velká nákladní auta vjíždějí na chodník, kudy chodí i děti,“ tvrdí organizátorka petice Miroslava Zaoralová. „Tady to praská, protože nákladní auta prostě najíždějí na chodník,“ ukazuje zas rozpukanou stěnu rodinného domku boršovský obyvatel Antonín Kuta.

Petici sice její organizátoři poslali obecnímu úřadu, hlavním adresátem je ale úřad ROP Jihozápad. Právě jeho představitelé mají na starosti rozdělování evropských regionálních dotací. „Žádná petice, nebo jiná nátlaková akce samozřejmě nemůže ovlivnit věcné hodnocení projektu,“ konstatuje mluvčí ROP Jihozápad Adam Kotlík. To si organizátoři petiční akce uvědomují, na druhou stranu věří, že svou akcí přimějí politiky jednat. „Nedovedu si představit, že by mohla být podpořena horší silnice, než je ta naše,“ dodává starosta Zeman.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)