Přelstí David Rath pravidla EU?

Kladno - Středočeský kraj by chtěl vybudovat v areálu kladenské nemocnice parkoviště za peníze Evropské unie. Podle bruselských pravidel to ale jde jen v takovém případě, že se k němu váže nějaká turistická atrakce. Hejtman David Rath si s tím chce poradit tak, že kvůli tomu přestaví komín bývalé nemocniční kotelny na rozhlednu. Kritikové tohoto nápadu ale upozorňují, že při takovém zneužití evropských fondů hrozí, že kraj bude muset neoprávněně čerpané peníze vracet.

Uprostřed areálu nemocnice v Kladně by měla vzniknout třicet šest metrů vysoká vyhlídka. Netradiční záměr má podle hejtmana Ratha svůj praktický účel: díky rozhledně se dají žádat evropské peníze z kapitoly turistický ruch. A součástí výstavby bude i parkovací dům pro pacienty. „V nemocnici i v okolí schází nejen místa k parkování, ale schází nějaká zajímavost, takže tady jsme se pokusili využít možnosti, které nabízejí evropské fondy,“ vysvětluje hejtman Středočeského kraje David Rath. „Je to projekt, který nemocnice potřebuje. Pod povrchem jsou zde olejové nádrže, které představují ekologickou zátěž. Je zde velká potřeba vybudování parkovacího domu nebo parkoviště,“ dodává ředitelka Oblastní nemocnice Kladno Kateřina Pancová. 

Kritikové hlavně z řad opozičních středočeských zastupitelů ale upozorňují na velké riziko. „V tomto případě hrozí, že při závěrečném hodnocení toho projektu ze strany bruselských úředníků bude shledán tento postup jako nepříliš v souladu se stanovenými pravidly a ty prostředky bude nucen kraj vrátit,“ upozorňuje zastupitel Středočeského kraje Jan Skopeček z ODS. 

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Správné využívání evropských peněz kontroluje i ministerstvo financí. „Pokud zjistí Evropská unie u té kontroly nějaké pochybení, tak může v krajním případě neproplatit ty peníze, respektive pozastavit certifikaci z evropských fondů,“ říká mluvčí ministerstva financí Jakub Haas. „Podle mých informací ten projekt přesně splňuje kritéria, čili by byla skutečně škoda ty peníze z EU nevyužít,“ je přesvědčen David Rath.  

Krajský úřad teď shání znalce, který by vypracoval odborný posudek a rozhodl, zdali je, či není možné čerpat na projekt evropské peníze.