S vlastnickým právem si hradecká radnice hlavu neláme

Hradec Králové – Vratislav Vrabec přišel kvůli královéhradecké radnici o kus svého pozemku a teď za to ještě pyká. Město mu bez souhlasu postavilo na jeho parcele cyklostezku. Když se na ní pak zranil cyklista, soud rozhodl, že odpovědnost nese vlastník pozemku. Od té doby se pan Vrabec snaží dovolat spravedlnosti. Přimět radnici k nápravě se mu ale nedaří a o odškodné se s ní musí soudit.

Že na jeho pozemku vede úředně zkolaudovaná cyklostezka, zjistil pan Vrabec vlastně jen náhodou, a navíc za poměrně nepříjemných okolností – během jednání u okresního soudu. Hned vzápětí se musel vyrovnat i s tím, že je jako majitel pozemku odpovědný za zranění cyklisty, který na stezce narazil do betonového panelu. Od té doby žádá po městě nájem za zastavěnou plochu a náhradu škody. Zatím marně.

Tisková mluvčí města Magdaléna Vlčková říká, že vlastník pozemku vydal v roce 2002 souhlas územním rozhodnutím na umístění stavby cyklistické stezky. Vratislav Vrabec však oponuje, že souhlas dal k jiné stavbě. Pan Vrabec vlastní také pole za stezkou. Místo dohody ale radnice nechala – prý kvůli bezpečnosti cyklistů – zatarasit jediný přístup, kterým se tam pan Vrabec mohl dostat.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

„Vlastnické právo patří mezi tzv. absolutní práva, což znamená, že bez souhlasu vlastníka nelze jeho pozemek zastavět,“ sdělil advokát Dušan Diviš. Okresní soud dal panu Vrabcovi za pravdu a nařídil městu cyklostezku odstranit.