Říčka Svitávka již Zákupy neohrozí

Liberec - Zákupy na Českolipsku ohrožují lokální záplavy opakovaně. Naposled zatopila sto padesát domů ve městě blesková povodeň z loňského srpna. Vodohospodáři se tam proto pustili do čištění koryta řeky Svitávky. Bagry z něj mají vybrat až dva tisíce kubíků nečistot. Zlepší se tak průtočnost říčky a omezí se i možnosti nenadálých záplav v přilehlých obcích.

Koryto Svitávky při oblevě nedokáže pojmout množství vody a jindy klidná říčka zaplavuje domy a sklepy v Zákupech. Loni v srpnu při bleskové povodni dokonce voda zaplavila většinu města. Marie Kaplanová měla v domě skoro metr vody. Teď s úlevou sleduje, jak bagr čistí koryto řeky. Hladina prý během čtrnácti dnů od zahájení prací viditelně klesla. „Teď v korytě není téměř žádná voda. Už bylo načase,“ pochvaluje si Marie Kaplanová. „Menší lokální povodně nám po vyčištění koryta řeky už hrozit nebudou. Zmizí odtud na dva tisíce kubíků zeminy a to už je znát,“ říká starosta Zákup Radek Lípa. 

Dno koryta Svitávky v Zákupech je z betonových panelů. Nánosy bahna a písku jsou místy tak velké, že vytvářejí ostrůvky. „Odstraňujeme sedimenty a náplavovou zeminu z koryta. Tímto opatřením se zlepší odtokové poměry říčky,“ vysvětluje Pavel Ziml z firmy Povodí Ohře Česká Lípa. 

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Pět kilometrů od Zákup se Svitávka vlévá do Ploučnice. Právě v jejím povodí ještě teď vodohospodáři odstraňují škody po srpnové povodni. Jen letos budou stát protipovodňová opatření na Ploučnici sedm set padesát tři milionů korun. Vodohospodáři budou čistit koryto Svitávky ještě asi čtrnáct dní. Práce a uložení naplavenin bude stát skoro šest set tisíc korun.