V Hradci vznikla replika válečného obrněného auta

Hradec Králové – Repliku německého obrněného auta z 2. světové války postavila během tří let parta nadšenců. Nepochybují o tom, že jde o světový unikát. Že by někde existoval originál tohoto vozu, o tom se neví, stejně jako o podobně věrné kopii. Obrněné auto, jehož replika vznikla na předměstí Hradce Králové, se v Německu vyrábělo v letech 1940 až 1943. Jednotkám bylo přiděleno pouhých sto kusů.

„Automobil sloužil u průzkumných oddílů vesměs pancéřových jednotek a také u velitelských rot,“ informoval předseda KVH Bataillon Königgrätz Jiří Bohdanecký. Vyrobit repliku německého válečného stroje nebylo jednoduché. Jediné, co měli příznivci vojenské historie zpočátku k dispozici, bylo sedm dobových fotografií.

Jiří Bohdanecký dodal, že existují také jistá data v archivech ruských zbrojařských společností. Horší to bylo s interiérem. V tomto případě se nepodařilo získat ani fotografie, ze kterých by bylo jasné, jak vypadal. Podoba se proto odvíjí od dalších obrněných aut, ke kterým dokumentace existuje. Motor k originálu nemá daleko.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)

Veřejnosti se replika obrněného auta představí začátkem června na Aviatické pouti v Pardubicích.