Z Boleveckého rybníka je čisté jezero

Plzeň - Dlouholetý experiment hydrobiologů na Velkém Boleveckém rybníku v Plzni vrcholí. Přeměna nejvýznamnějšího rekreačního místa Plzeňska na čisté jezero je u konce a všichni čekají, jak se osvědčí. Návštěvníci si čistou vodu pochvalují, o metodu již projevili zájem také v zahraničí. Za unikátní experiment přeměny rybníku na jezero zaplatila Plzeň 10 milionů korun.

Základní myšlenka přeměny klasického rybníku na čisté jezero je v podstatě velmi jednoduchá, její realizace v praxi už ale přináší veliké nároky. Princip se dá přirovnat k akváriu, rybníkáři postupně obměnili ryby a rostliny, které znečišťují vodu. Zároveň chemicky ošetřovali vodu samotnou. Nastavená rovnováha by nyní měla udržet čisté koupání i bez pomoci. Referentka odboru vodního hospodářství Jiřina Kopáčková říká, že průhlednost vody se v současné době pohybuje okolo tří metrů. „Rádi bychom ji v sezoně udrželi kolem dvou metrů,“ dodává.

Autoři projektu věří v úspěch. Rybník funguje jinak než dřív, voda je před sezónou mnohem čistější, než bývala, a doufají, že další velké zásahy už nebudou nutné. „Rybník necháme jeden rok být a uvidíme, co udělá dál,“ předeslal rybníkář Jaroslav Frydrýn. Přeměna Boleveckého rybníku trvala šest let a místní lidé se netají se spokojeností.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Primátor Martin Baxa:

„Tento experiment je velice zajímavý a přestavuje vlastně možnou budoucnost pro další podobné ekosystémy.“

Příroda je ale nevyzpytatelná, proto si nikdo netroufá jednoznačně prohlásit, že je vyhráno. Podobný experiment v takovém rozsahu totiž ještě nikdo nevyzkoušel. „Je to pořád příroda a může nás nějakým nenadálým zásahem překvapit. Ale myslím si, že by k tomu dojít nemělo,“ podotýká Jaroslav Frydrýn.