Pardubický region pomůže potřebným

Pardubice – Měsíc po tragickém výbuchu v pardubické Explosii se lidé z regionu snaží pomoci rodinám pracovníků, kteří po havárii zůstávají pohřešovaní. Oblastní charita chystá sbírku a finanční pomoc poskytli i chrudimští vojáci, kteří působí v Afghánistánu.  V podniku, který nejvíce proslavila plastická trhavina semtex, před měsícem vybuchl nitroglycerin. Exploze byla velmi silná, poničila část objektu a čtyři zaměstnanci se pohřešují. Tlaková vlna po výbuchu rozbíjela okna i výlohy ve městě.

Při výbuchu v Explosii 20. dubna zemřeli čtyři lidé. Policie tyto zaměstnance stále vede jako pohřešované, za zemřelé je může prohlásit až po ukončení analýzy DNA. Na Pardubicku se zvedla vlna solidarity. Oblastní charita chystá pro postižené rodiny finanční sbírku. „Založíme účet a sbírku zveřejníme. Potom už lidé mohou posílat příspěvky na účet,“ uvedla ředitelka Oblastní charity Pardubice Marie Hubálková. Uspořádání veřejné sbírky musí ještě formálně schválit krajský úřad. „V nejkratším termínu lze začít tu sbírku konat čtvrtý den od předložení oznámení,“ doplnila právní zástupkyně Pardubického kraje Olga Dašková.

Samotná sbírka Oblastní charity by měla začít v červnu. Jedna z postižených rodin už v rámci jiné, školní, sbírky získala 16 300 korun. Další peníze vybrali chrudimští vojáci, kteří momentálně působí v afgánském Lógaru, 1 700 amerických dolarů už do Čech přivezl starosta Chrudimi Petr Řezníček (SNK ED): „Ti kluci, o kterých je možné vykládat, že jsou to drsní chlapi, se k této situaci, která se odehrála doma, dokázali velmi citlivě a citově postavit.“

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Finanční podporu rodinám poskytla také společnost Explosia. Zřídila speciální bankovní účet, ze kterého mohou pozůstalí čerpat peníze na pokrytí základních životních potřeb až po dobu jednoho roku.

Policejní vůz před Explosií
Zdroj: ČT24