Mohelnickou radnici rozděluje společnost Esmo

Olomouc - Kauza teplárenské společnosti Esmo v Mohelnici na Šumpersku po dvanácti letech stále nekončí. Tlustou čáru za vleklými spory neudělalo ani včerejší jednání městských zastupitelů. Opozici se totiž nepodařilo prosadit návrh, ve kterém požadovala vyčíslení a vymáhání škod a vyvození odpovědnosti za ně. Místo toho kývli zastupitelé na vytvoření komise, která má připravit podklady pro další jednání.

Teplárenská společnost Esmo vznikla v Mohelnici v roce 1994. O šest let později měl tehdejší starosta Ladislav Kavřík podepsat bez souhlasu rady i zastupitelstva leasingovou smlouvu na nákup nové technologie. Firma ale kvůli finančním machinacím začala krachovat a v současné době je v likvidaci. Město, které sem vložilo majetek, tak podle opozice přišlo minimálně o sedmdesát osm milionů korun. „My se tváříme, jako kdyby městu nevznikla žádná škoda. A přitom všichni víme, že Esmo krachuje,“ zlobí se opoziční zastupitelka Martina Jeřábková. 

Letos v lednu požadovali opoziční zastupitelé po vedení města vyčíslení všech ztrát i zisků společnosti za dobu její existence. Na základě tohoto materiálu by se pak radnice měla rozhodnout, jestli zadá znalecký posudek, který případné škody objektivně zhodnotí a navrhne další postup. Podle koalice by ale expertiza stála až sto dvacet tisíc korun a je možné, že by nakonec stejně k ničemu nebyla. „K čemu nám bude znát tu jednu konkrétní částku, když pak řekneme, že ji nebudeme vymáhat,“ argumentuje místostarosta Mohelnice Antonín Navrátil. „Tento materiál je zpracován především proto, aby nás odradil od čehokoliv, co se týká škody vzniklé městu bankrotem společnosti Esmo,“ tvrdí opoziční zastupitelka Jana Zwyrtek. 

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Definitivní tečku za kauzou Esmo by měla udělat komise, kterou zastupitelstvo ustavilo. „Komise se pokusí najít shodu v přípravě usnesení, na kterém bychom se mohli shodnout,“ vysvětluje starosta Mohelnice Aleš Miketa. „Ta komise bude úplně zbytečná. Nicméně my budeme otázku škody Esmo stále připomínat, protože stále nebyl učiněn závěr a my ten závěr prostě chceme,“ trvá si na svém Jana Zwyrtek. 

Novým usnesením se bude zastupitelstvo zabývat na svém příštím zasedání osmého června.