Parkovací zóny se v Praze zřejmě příští rok rozšíří

Praha - Magistrát hlavního města Prahy bude prosazovat rozšíření parkovacích zón do dalších částí Prahy 3, ale i do některých oblastí Prahy 5 a 6. Zóny by mohly být zavedeny už příští rok. Novinářům to po jednání magistrátu se starosty řekl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Město se přitom dlouhou dobu rozšiřování zón bránilo. Představitelé magistrátu a starostové se na dnešním setkání dohodli na tom, že městské části vytipují místa, kde jsou největší problémy s parkováním a navrhnou způsob řešení.

„Nejžhavějšími kandidáty jsou Praha 3 - oblast Jarova, Praha 5 - oblast Smíchova a Praha 6 - oblast Dejvic a okolí Hradčanské. Teď je na nich, aby jednaly s odborem dopravy,“ podotkl Březina. Jde především o oblasti v centru města. Od okamžiku, kdy rada o zavedení zón rozhodne, potrvá podle náměstka realizace zhruba rok. „V těchto městských částech budou zóny zavedeny s velkou pravděpodobností na konci příštího roku,“ doplnil předseda výboru dopravy pražského zastupitelstva Petr Hána.

Starostové vytipují místa, kde jsou s parkováním problémy

Zvláště okrajové části metropole mají potíže s přeplněnými záchytnými parkovišti, které využívají především lidé ze středních Čech. Podle Blažka by nejlepším východiskem bylo zavedení smíšených zón, kde by přes den parkovali návštěvníci, v noci pak rezidenti s platnou parkovací kartou. Hlavní město připravuje také projekt placení parkovného pomocí SMS. V blízké době by jej podle Blažka měla projednat rada.

Současný systém parkovacích zón začal fungovat v části Prahy 1 v roce 1996. Parkování se v centru regulovalo ale už od 70. let minulého století. V roce 2007 se zóny rozšířily na levobřežní část Prahy 1 a do Prahy 2. V únoru a březnu 2008 se do systému připojil třetí a sedmý obvod. Do systému je začleněna také část území v Praze 16 a 22. Zóny placeného stání by na svém území chtěla zavést také Praha 6, uvažuje o nich také Praha 5, 8 a 10. Hlavní město s rozšiřováním zón dlouho nesouhlasilo, předchozí vedení chtělo nejdřív vypracovat komplexní analýzu provozu.