Lidé z Prahy 13 protestovali proti smlouvě s Key Investments

Praha – U stanice metra Lužiny v Praze 13 se dnes sešlo asi sedmdesát lidí, kteří protestovali proti krokům radnice. Praha 13 a další městské části svěřily firmě Key Investments (KI) finance, aby je zhodnotily. Společnost ale míří do likvidace a lidé se bojí, že městská část o peníze přijde. Spolek občanských sdružení proto inicioval i petici, ve které požaduje, aby byli odpovědní lidé odvoláni.

Obyvatelé Prahy 13 radnici nejvíce vyčítají, že 200 milionů korun vůbec firmě svěřila, přestože Česká národní banka před riziky varovala. Podle občanských sdružení se navíc peníze měly použít jinde, například na domov seniorů nebo školy. Radnici viní i z toho, že byla příliš benevolentní k prodlužování splatnosti peněz.

Podle vedení radnice ale přišlo varování od banky až později a prodlužování platnosti smlouvy souviselo s posunutým termínem schvalování rozpočtu. 100 milionů korun už má prý radnice i zpět na svém účtu, měla je poslat advokátní kancelář, která KI zastupuje. Podle informací České televize se starosta David Vodrážka také s firmou dohodl na dalších splátkách. Částka by měla být splacená v letních měsících.

Vstup Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)