Hradecký kraj vede bitvu o audit záchranné služby

Hradec Králové – Závažné obvinění vznesli na adresu vedení Královéhradeckého kraje opoziční zastupitelé z ODS. Tvrdí, že kraj nevybral firmu na audit krajské záchranné služby v řádném výběrovém řízení, ale že tendr jen předstíral a zpětně se pak snažil nově vytvořenými doklady obhájit, že soutěž proběhla. Vedení kraje takové obvinění důrazně odmítlo.

Kraj podle sdělení mluvčího oslovil firmy Axcode, MV Lobby a Elso. Audit zpracoval za 900 tisíc korun vítěz, slovenská firma Axcode. Ředitel Záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka informoval, že auditoři službu navštívili pouze dvakrát, poprvé na čtyři hodiny, podruhé na dvě.

Zastupitel Jan Michálek (ODS) říká, že audit je předražený. Zdůraznil, že má 35 stran textu a stál 900 tisíc. Podle senátora a 1. náměstka hradeckého hejtmana Josefa Táborského (ČSSD) nejde o to, kolik má audit stran, ale jaký je jeho výstup. Podle slov Ladislava Žabky je však výstupem jen paskvil.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Kraj má své oddělení auditu. Opozice se tak ptá, proč tedy plýtvá penězi a objednává externí firmu? Jak je možné, že firmy MV Lobby a Elso, které kraj do tendru pozval, nejsou zapsané v seznamu Komory auditorů, a tedy audit zpracovat nemohou? Jak vůbec mohly soutěžit? Josef Táborský popírá, že by se kraj snažil nově vytvořenými doklady obhájit, že soutěž proběhla.

Letos v lednu sdělil krajský mluvčí Dioszegi, že kraj posuzoval v tendru na audit záchranné služby tři nabídky. Své tvrzení následně opravil s tím, že MV Lobby byla vyloučená. Zastupitelé ODS chtěli, aby kontrolní výbor kraje výběrové řízení prověřil. Jejich návrh u ČSSD, lidovců a SNK-Evropských demokratů neprošel.