Archeologové brzdí rekonstrukci náměstí v Liberci

Liberec - V centru Liberce se komplikuje rekonstrukce Nerudova náměstí. Pod povrchem totiž leží hromadné hroby z poloviny osmnáctého století. Jedná se o devět set pruských vojáků. Archeologové je zatím ještě neodkryli, ale vědí o nich z historických pramenů a z dřívějších výkopových prací. Nad celým projektem tak zatím visí velký otazník.

Na první pohled je to ulice jako každá jiná. Dvacet centimetrů pod dlažebními kostkami se ale nachází hromadný hrob. Další těla jsou pohřbená o tři metry dál. Celkem by tu mělo být osm set devadesát sedm těl pruských vojáků. „V roce 2002, kdy došlo k havárii vody, jsme se na tato místa dostali. V roce 2003 se zde kopal teplovod a my víme, že ty hromadné hroby směřují přes celé náměstí,“ říká archeolog Severočeského muzea v Liberci Petr Brestovanský. 

V roce 1757 proti sobě bojovaly u Liberce jednotky Němců a Prusů. Právě na Nerudově náměstí vyrostl lazaret. Ti, kteří zranění z bojů nepřežili, skončili v hromadných hrobech. Archeologové očekávají, že se k tělům dostanou o prázdninách. „My dodnes nemáme v rámci Liberce žádnou vzpomínku na tuto jedinečnou historickou událost, která zde proběhla. Proto bychom chtěli vytvořit v rámci Nerudova náměstí jakési pietní místo,“ naznačuje Petr Brestovanský.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Očekávaný nález ale komplikuje plány města. Nerudovo náměstí se totiž mělo proměnit v park se vzrostlými stromy. Jejich kořeny by ale hroby poničily, a tak se bude muset projekt změnit. „Zvážili jsme to a nechali jsme projekt předělat tak, aby tam byla nižší zeleň, nějaká parková úprava, nějaký mobiliář. Pokud mě podpoří kolegové, tak bych tam rád viděl pomník padlým vojákům,“ říká náměstek liberecké primátorky Lukáš Martin. 

Nerudovo náměstí a okolních sedm ulic je kvůli stavbě uzavřeno. Řidiči se sem proto nedostanou minimálně do konce října.