Krkonošský park chystá novou interaktivní expozici

Vrchlabí – Krkonošské muzeum ve Vrchlabí bude za dva roky docela jiné. Interaktivní expozice přiblíží návštěvníkům příběhy krkonošské přírody i lidí, kteří v ní žili a žijí. Krkonošský národní park oslaví otevřením nové podoby muzea hor půlstoletí své existence, vedení parku očekává, že expozici ročně navštíví až 100 tisíc lidí. Nová podoba muzea bude vycházet z návrhu dvanáctidílného putování dokumentaristy Pavla Štingla.

Nové muzeum nahradí to stávající v historickém barokním objektu bývalého augustiniánského kláštera. Vstupovat se do něj bude z jižní strany, kde má podle plánů k muzeu přiléhat obecní parkoviště, nově upravená klášterní zahrada a sídlo Správy Krkonošského národního parku. Součástí areálu bude také Centrum ekologické výchovy, přímo ve starém klášteře se kromě nové expozice otevře i návštěvnické informační centrum, upozornil náměstek ředitele správy parku Jakub Kašpar, který dnes představil projekt rekonstrukce areálu za 90 milionů korun. Správa KRNAP využije k rekonstrukci muzea evropské peníze. „Předpokládáme, že expozice přiláká ročně 80 tisíc až 100 tisíc návštěvníků,“ dodal Jakub Kašpar.

Rekonstrukční projekt Pavla Štingla, se kterým spolupracovali architekti Roman Koucký a Šárka Malá, zvítězil ve veřejné soutěži, kterou Správa KRNAP vypsala předloni. „Muzeum je pro mne dokument v prostoru,“ popsal dokumentarista Štingl svůj pohled na fungování instituce. Trojice tvůrců se musela poprat s požadavky na moderní pojetí expozice a omezeními, která jim dává historická památkově chráněná budova. Muzeum se v nové podobě rozroste do všech částí kláštera včetně výstavních prostor v ambitu. Nově přibude rajský dvůr a chodba ve 2. patře, která v současnosti slouží kancelářskému provozu.

Výstava bude čtyřjazyčná, vedle češtiny také v polštině, němčině a angličtině. Veřejnosti by měla dát podle Kašpara prostor pro několikahodinovou návštěvu i celodenní pobyt.