Litoměřice byty na náměstí nájemníkům neprodají

Litoměřice – Bydlení v městských bytech v centru Litoměřic bude brzy mnohem dražší. Radnice chce deregulovat nájemné, během tří let tak budou lidé žijící v domech na náměstí platit více než trojnásobek dnešních nájmů. Návrh nájemníků, že své byty odkoupí, město odmítlo. Dvě stovky lidí se ale s přístupem radnice nechtějí smířit a proti deregulaci sepsaly petici.

Vedení města je přesvědčeno, že bydlení v domech na hlavním náměstí má vyšší hodnotu než stávajících 25 korun za čtvereční metr. Chce, aby nájemníci platili až 80 korun za metr. „Stometrový byt na náměstí za osm tisíc korun – myslím si, že to není příliš,“ podotkl místostarosta Karel Krejza.

Jeho mínění ale u stávajících obyvatel městských bytů neobstojí. Více než zvýšení nájemného jim ale vadí, že nedostali možnost své byty od města odkoupit – na rozdíl od obyvatel jiných litoměřických nájemních domů. Současně poukazují na to, že město své byty dostatečně neudržuje, a tak už museli do obecního majetku vložit mnoho ze svého. „Do bytu jsem investovala sedm set tisíc a neumím si představit že bych šla do jínýho,“ uvedla Marcela Beranová ze Sdružení nájemníků.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Nájemníci navrhují, aby radnice s každým z nich jednala jednotlivě. Kdo bude chtít platit vyšší nájem, bude ho městu platit, kdo ne, dostane možnost byt koupit. Radnice sama podle návrhu občanů zůstane majitelem lukrativních nebytových prostor, ve kterých jsou restaurace a obchody. „Město je tady hlavně pro nás pro občany a mělo by nám naslouchat,“ poukázala Marcela Beranová.

Litoměřičtí radní o tom ale nejsou přesvědčeni. Míní, že prodej bytů je pro město nevýhodný. „Je daleko výhodnější držet lukrativní majetek do budoucnosti,“ podotkl místostarosta Krejza. Radnice tak má pro nájemníky bytů na náměstí jedinou alternativu ke zdražení nájemného – přestěhování do malometrážních bytů, které vzniknou v opuštěné mateřské škole v centru.