Havránková dostala za pole moc, tvrdí chlumecký starosta

Chlumec nad Cidlinou – Farmářka Ludmila Havránková dostane za své pozemky, které prodá státu pro stavbu dálnice D11, 90 milionů korun. Starosta Chlumce nad Cidlinou Miroslav Uchytil je přesvědčen, že je to nemravně vysoká cena. Lidé, kteří se se státem dohodli hned, a ne po sedmnáctiletém sporu, podle něj dostali asi dvacetinu této částky. Podle starosty je stát okradl. Ministerstvo dopravy ale upozornilo, že je konečná cena pozemků Havránkové tak vysoká proto, že už nejsou považovány za zemědělské, ale za dražší stavební.

Když stát v roce 2004 vykupoval pozemky pro stavbu dálnice D11 od Poděbrad na Hradec Králové, platil vlastníkům za čtvereční metr kolem 50 korun – za některé plochy jenom 40, za jiné přes 60. Když se úřady po sedmi letech konečně dohodly s farmářkou Ludmilou Havránkovou, zavázaly se, že jí za každý čtvereční metr polí zaplatí 818 korun. „Cena byla stanovena na základě znaleckého posudku,“ sdělil mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský.

Rozdíl vznikl tak, že po vydání územního rozhodnutí v roce 2008 přestaly být pozemky považovány za zemědělské a staly se mnohem dražšími stavebními. „Od paní Havránkové v tuto chvíli vykupujeme stavební pozemky,“ potvrdila mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.

Podle chlumeckého starosty Miroslava Uchytila je ale takový rozdíl krádeží na všech, kteří dostali od státu méně peněz. „Někomu se dává víc, někomu méně – podle toho, kdo je jak drzý. Je to obrovský precedens a návod, jak se příští vlastníci pozemků mají vůči státu chovat. To znamená, že mohou stát vydírat, jak chtějí,“ komentoval dohodu mezi státem a farmářkou.

Farmářka Havránková žádosti o rozhovor odmítá. Za utržené peníze si koupí parcely jinde v republice a smění je s Pozemkovým fondem za ty, na kterých se s ním dohodla jako na náhradních. Případný cenový rozdíl fondu uhradí. Zatímco bude Ludmila Havránková skupovat pozemky pro výměnu, stát konečně začne v příštím roce stavět poslední část D11 k Hradci.

Ludmila Havránková
Zdroj: ČT24