Kolektivní dům v Litvínově možná skončí v rukou nájemníků

Litvínov - Litvínovská radnice uvažuje o prodeji 352 bytů v Koldomu, které měly natrvalo zůstat majetkem města. Kolektivní dům s jídelnou, školkou, jeslemi i koupalištěm měl být prototypem nového způsobu života. Vize stavitelů se ale nenaplnily. I tak se ale jedná o jednou z nejlepších adres ve městě.

V domě je ale stará elektroinstalace či nefunkční rozvody. Nájemníci si stěžují, že pořád někde něco teče. Litvínovská radnice už za rekonstrukci Koldomu utratila kolem sto padesáti milionů korun. Další peníze na opravy nemá. Právě proto uvažuje o prodeji. „Radnice bude dělat to, co si přejí občané,“ prohlásil starosta Litvínova Milan Šťovíček (Věci veřejné). „Nevidíme důvod, proč k tomu nepřikročit,“ je odprodeji bytů nakloněn i místostarosta města Karel Linhart (Severočeši.cz). Nájemníci by případný odprodej přivítali. Radnice chce prodávat za ceny, které nastavila při privatizaci před šesti lety. Byt o padesáti metrech čtverečních by tak mohl vyjít na čtyřicet tisíc korun.

Opozici se prodej nelíbí, bojí se nového Janova

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Opoziční zastupitelé ale prodej Koldomu odmítají. Bojí se, aby ve městě nevznikla další problémová lokalita. „Aby se privatizací Koldomu nestal druhý Janov,“ prohlásil zastupitel za ODS Daniel Volák. Starosta Šťovíček ale něco takového odmítá. Litvínovští radní jsou přesvědčeni, že zastupitelstvo nakonec prodej bytů schválí. O budoucnosti Koldomu by mohlo být jasno na podzim.